Zorgen om prijzige stoomcursussen aankomende studenten

Aankomende studenten volgen steeds vaker een prijzige stoomcursus om beter voor de dag te komen tijdens selectiedagen van universiteiten. Universiteiten en studentenorganisaties maken zich zorgen, omdat de ongelijkheid ermee wordt vergroot.

Voorheen werd er op sommige universitaire studies geloot, nu is er een selectiesysteem. Bijlesbureaus springen hier op in door aankomende studenten cursussen aan te bieden, meldt de NOS. De prijzen lopen op tot 425 euro en zijn vooral populair voor de studies geneeskunde en tandheelkunde.

Groei

De cursussen zijn een groot succes. Het bureau Decentrale Selectie Training verwacht dat de cursus straks niet meer weg te denken is. Het is nu ook ondenkbaar dat er geen examentraining is. Dat zal met deze cursussen ook gebeuren, zegt het bedrijf. De cursussen zijn niet gratis, maar volgens de bedrijven die het aanbieden krijg je er genoeg voor terug: bijna alle cursisten worden toegelaten tot de studie.

De Erasmus Universiteit maakte zich zorgen en besloot zelf een coachingdag aan te bieden. Op deze manier willen zij iedereen een gelijke voorbereiding gunnen. Jan Sinnige, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is blij met deze actie. Hij vindt het belangrijk dat cursussen niet alleen voor rijke gezinnen toegankelijk zijn.

Minister Bussemaker vindt de cursussen ook ongewenst, omdat het ongelijkheid in de hand kan werken. Ze kan bedrijven niet verbieden een training te ontwikkelen, maar wil onderwijsinstellingen wel te stimuleren om zelf actief verantwoordelijk te nemen. Zoals in Rotterdam gebeurt.

Ongelijkheid

Deze dure cursussen passen in een breder debat over ongelijkheid in het onderwijs. De Onderwijsinspectie concludeerde eerder dat de ongelijkheid in het onderwijs toeneemt. De kloof tussen kinderen van hoog en laag opgeleide ouders wordt steeds groter.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.