TiU geeft minste geld uit aan boeken en tijdschriften

Een miljoen aan tijdschriften en een kwart miljoen aan boeken. Dat gaf Tilburg University in 2015 uit, blijkt uit cijfers van de VSNU. Van alle Nederlandse universiteiten veruit het minste.

Nederlandse universiteiten geven jaarlijks veel geld uit aan tijdschriftabonnementen en de aankoop van boeken. Vanwege geheimhoudingsclausules in de contracten was niet publiekelijk bekend hoeveel. Door een WOB-verzoek hebben alle universiteiten nu inzage moeten geven over de laatste vijf jaar.

Tilburg University gaf in 2015 1.026.000 euro uit een tijdschriftabonnementen en 253.000 euro aan boeken. Het verschil met de koploper (de Universiteit Utrecht) is groot. Die instelling gaf ongeveer vijf keer zoveel uit: 5.268.000 euro aan tijdschriftabonnementen en 1.138.000 euro aan boeken.

Open access

Er is al jaren meer aandacht voor deze uitgaven, door de ontwikkeling naar open access. Dat is het principe dat wetenschappelijke kennis die wordt betaald door de maatschappij vrij toegankelijk moet zijn.

De tijdschriftkosten per universiteit in 2015 (grafiek VSNU)

tijdschriftuitgaven-2015

Uitgaven per jaar (Excel)

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.