Hoogbegaafd zijn biedt geen baangarantie

Een derde van de hoogbegaafde Nederlanders zit werkeloos thuis. Dat meldt Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IBHV) vandaag. Zij worden vaak niet genoeg geprikkeld.

Hoogbegaafden vinden volgens het rapport van IBHV werken al snel een sleur. Zij hebben sterk de behoefte aan een baan waar ze het gevoel hebben nuttig te zijn en tegelijkertijd moet de baan ook nog eens uitdaging bieden. Daar hoeft niet per definitie een dik salaris tegenover te staan. Één van de ruim 170 ondervraagde is sneller tevreden: “Het enige doel dat ik heb is om zo snel mogelijk financieel vrij te zijn. Dat ben ik ook als er 1200 euro per maand binnenkomt.” Ook problemen met leidinggevende komen naar voren in het rapport: “Men zit in Nederland niet te wachten op mensen die zelfstandig kunnen denken.”

Goede arbeidskrachten

Volgens het IBHV zijn hoogbegaafden in potentie fantastische arbeidskrachten. Ze zijn breed inzetbaar, creatief en ze kunnen snel werken. Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies zijn in Nederland met een IQ hoger dan 130. Het geschatte aantal ligt rond de 300.000. Van de ondervraagden heeft meer dan zestig procent een hbo of universitaire studie afgerond.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.