Luchtvervuiling nu al hét agendapunt van 2017

Het eerste agendapuntje van 2017 is alvast op de kaart gezet: luchtvervuiling. Het nieuwe jaar is pas zes dagen geleden begonnen en er zijn nu al twee onderzoeken verschenen die de negatieve effecten van luchtvervuiling op cognitie aantonen.

Dementie

Op vijf januari verscheen het eerste onderzoek al op meerdere mediakanalen. De kans op dementie zou volgens dit Canadese onderzoek aanzienlijk toenemen wanneer iemand langere tijd in de buurt van een drukke weg woont. Dit omdat de schadelijke stoffen uit de lucht via de bloedbaan de hersenen kunnen bereiken. Het extra risico ligt volgens de onderzoekers tussen de vijf en tien procent.

Slechtere leerprestaties

Een dag later verschijnt een Belgisch onderzoek over luchtvervuiling. Dit onderzoek focust zich op de prestaties van leerlingen. De Belgische onderzoekers concluderen dat wanneer de lucht meer vervuild is, jongeren slechter presteren op zowel korte als lange termijn. Hierbij heeft de mate van vervuiling in de buurt van de school een effect op de korte termijn, terwijl de mate van vervuiling in het woongebied van de kinderen een effect heeft op de lange termijn.

Reden tot paniek?

Kunnen we dan maar beter stoppen met ademen? Dit is om meerdere redenen wellicht niet de meest effectieve oplossing. De onderzoekers van beide onderzoeken plaatsen namelijk wel hun kanttekeningen bij de resultaten. Zo verdwijnt het extra risico op dementie al bij een afstand van meer dan 300 meter vanaf een drukke weg. Ook één van de Belgische onderzoekers benadrukt in De Morgen dat nuance belangrijk is: “Uiteraard gaat het om gemiddeldes”, benadrukt Nawrot. “Die kanttekening moeten we maken. Maar anderzijds kunnen we niet ontkennen dat de luchtkwaliteit een cognitief effect heeft. Als je weet dat Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer, moeten we hier dringend werk van maken. Hier ging het om scholen in gebieden met relatief weinig luchtvervuiling. In een drukke stad zal het effect zeker groter zijn.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.