Ook minderjarige mbo’ers hebben nu recht op OV

Ruim 120.000 minderjarige mbo-scholieren hebben sinds 1 januari 2017 recht op een ov-kaart. Voor de eerste officiële lesdag van het nieuwe jaar hebben al ruim 90.000 scholieren hun reisproduct geactiveerd volgens DUO.

Volwassen scholieren en studenten van het hbo en wo hebben al sinds de invoering in 1991 recht op een studentenreisproduct. Minderjarige mbo’ers vielen tot 1 januari buiten de boot en moesten zelf de kosten van hun vervoer betalen. Indien zij hun opleiding niet afmaken, moeten de mbo’ers de ov-kaart terugbetalen, net als hun volwassen collega’s. Aangezien het aantal vroegtijdige afhakers op het mbo al jaren lang afneemt zal dit slechts voor een klein aantal scholieren het geval zijn.

Geen extra drukte

De NS en lokale vervoerders verwachten met de invoering van de nieuwe regeling geen extra drukte in het openbaar vervoer. ‘De meeste mbo’ers wonen in de buurt van hun school en maken meer gebruik van bus, metro en tram, dan de trein. Het grote verschil zit hem erin dat minderjarige mbo’ers die nu al in de trein zitten, dit straks niet meer zelf hoeven te betalen’ aldus NS-woordvoerder Erik Kroeze.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.