Vlogs van Boef zijn wel kunst

Beng beng, 40 uur schoffelen voor Boef. Volgens de politierechter in Breda zijn de vlogs van de 23-jarige rapper en vlogger geen kunst maar beledigend. Universitair hoofddocent Cultuur & Media Hans van Driel ziet er wel kunst in.

Boef deed tegenover de rechtbank een beroep op zijn artistieke vrijheid, maar daar moest de rechter niks van hebben. “Ik snap de rechter heel goed hoor, maar op een bepaalde manier is een vlog wel kunst,” zegt Van Driel. “Je kunt altijd context bedenken waarin deze vlog aangemerkt kan worden als iets artistieks.”

De politierechter zag deze context niet en oordeelde anders. Uitspraken als “Ik neuk jouw dochter” dienen volgens de rechter geen enkel doel en worden enkel als beledigend gezien.

Voorbeeldfunctie

Volgens de rechter had Boef zich meer bewust moeten zijn van de voorbeeldfunctie die hij heeft voor veel jonge fans. Van Driel: “Dat maakt hem toch niet uit. Al die extra media aandacht is natuurlijk fantastisch voor zijn views op YouTube.” De hoofddocent vindt de landelijke media aandacht wel een beetje overdreven: “Dat de lokale media hier aandacht aan besteden snap ik heel goed, maar dat ook media als de Volkskrant en het AD er halve pagina’s aan wijden vind ik gek.”

Boef werd vorige week veroordeeld. De opgelegde werkstraf omvat 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het beledigen van twee politieagenten in een vlog. Ook moet de rapper een boete van 150 euro betalen aan één van de beledigde agenten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.