Slecht in wiskunde? Dan moet je minder blowen

Heb jij de studiepunten voor wiskundige vakken nog niet binnengetikt? Dan moet je misschien wat minder blowen, stellen de economen Olivier Marie (Universiteit Maastricht) en Ulf Zölitz (IZA Bonn).

In 2011 besloot de gemeente Maastricht om buitenlanders de toegang tot coffeeshops te ontzeggen. Slecht nieuws voor exchangestudenten met een voorliefde voor cannabis, goed nieuws voor diegene die een wiskundige studie kwamen volgen. Het slagingspercentage van de jongeren zonder toegangspasje tot een coffééshop lag 5 procent hoger dan bij studenten die wel naar binnen mochten. Ook gingen hun cijfers omhoog, zonder dat zij meer tijd aan hun studie besteedden.

Het onderzoek vond plaats onder 4.000 studenten. Volgens onderzoeker Olivier Marie zijn het ‘serieuze uitkomsten’: “Studenten die niet meer naar de coffeeshop konden, gaven aan de stof beter te begrijpen en zich meer gemotiveerd te voelen in de schoolbanken”, zegt hij in het Algemeen Dagblad. Volgens hem is de wiet in Nederland dan ook heel sterk omdat het THC-gehalte hoger ligt dan in andere landen: “Softdrugs hebben sowieso een negatief effect op het brein. Hoe hoger het THC-gehalte hoe schadelijker.”

Tekst: Renee Vink

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.