Verhoging minimum jeugdloon door de Eerste Kamer

Meer geld voor je uren! Nadat de Tweede Kamer dat al eerder deed, stemde gisteren 24 januari 2017 ook de Eerste Kamer in met het voorstel van PvdA minister Lodewijk Asscher om de jeugdlonen fors te verhogen. Volgens Ascher verdienen jongeren een eerlijke kans in de samenleving. Vanaf 21 jaar ontvangt iedereen straks een ‘volwassen loon’ van een 23 jarige. Het loon van jongeren van 18, 19 en 20 zal meestijgen om het risico te beperken dat verschillende leeftijden een rol gaan spelen bij het aannemen van mensen. Dat kan oplopen tot 100 euro meer in de maand.

Nederland liep al jaren internationaal uit de pas met haar minimumjeugdloon. Na 41 jaar wordt het voor jongvolwassenen (tussen 21 en 23) afgeschaft. “Een historische stap, afgedwongen door de vele acties van werkende jongvolwassenen aangesloten bij FNV Young & United”, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk in een eerste reactie. Eerder ontdekt de Tilburgs econoom Kabátek dat veel mensen ontslagen werden in de overgang naar hun 23 verjaardag omdat het minimumjeugdloon helemaal niet aansloot bij het volwassenenloon. Hij beschreef dat in zijn publicatie: Happy Birthday, You’re Fired! Om baanverlies nu te voorkomen, heeft het kabinet besloten om het loon van 18-19-20 jarigen te verhogen zodat de overgang naar volwassenloon niet te groot is. Het kabinet belooft met compenserende maatregelen te komen om de overgang voor bedrijven niet te groot te maken. Verwacht wordt dat de maatregel veel invloed zal hebben op de economische zelfstandigheid van jongeren, die al jaren aan het dalen is.

2014economischezelfstandigheidjongereng1

 

 

 

 

 

Daarnaast wordt de stukloonbepaling gewijzigd, dat is als je bijvoorbeeld betaald wordt per geplukt kistje aardbeien. Betaling op basis van stukloon blijft mogelijk, maar werknemers gaan ten minste het wettelijk minimum verdienen. Ook vallen alle meerwerk-uren voortaan onder het WML.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.