Hypocriet

D66 is populair onder studenten. Daar is de partij zich bewust van. Dus kwam het met een voorstel om de ov-studentenkaart uit te breiden. Als het aan D66 ligt mogen studenten voortaan de hele week gratis reizen. De uitgebreide ov-studentenkaart is geldig voor universitaire studenten en voor studenten op het hbo en mbo. Geraamde kosten: 200 miljoen. Maar dan heb je ook wat.

D66-Kamerlid Paul van Meenen: “Steeds meer studenten volgen vakken aan verschillende universiteiten. Daarbij zijn er ook studies waarbij in het weekend tentamens zijn of stage wordt gelopen. Met een ov-studentenkaart die de hele week geldig is, kunnen studenten makkelijker de opleiding volgen die het beste bij ze past.”

Klinkt goed. Maar is D66 niet de partij die instemde met de invoering van het leenstelsel en zo een bijdrage leverde aan het verdwijnen van de basisbeurs? Jazeker. “Sociaal en toegankelijk,” noemde de partij het zelfs. Inmiddels worden de gevolgen van het leenstelsel langzaam duidelijk. Zo neemt het aantal studenten uit kwetsbare milieus en van niet-westerse afkomst sterk af.

Verkiezingen

De basisbeurs mee ten grave dragen om vervolgens een groot gebaar te maken met een uitgebreide ov-studentenkaart. Hypocriet? Kans dat het voorstel werkelijkheid wordt, is klein. De meeste partijen zien er geen brood in. Omslachtig, te duur, onbezonnen.

Niet dat D66 daar wakker van ligt. Kiezers hebben een slecht geheugen. Dat de partij instemde met het leenstelsel is al lang en breed vergeten. Maar het voorstel voor de uitgebreide ov-studentenkaart zal nog even blijven hangen. Wel zo handig met de verkiezingen in zicht.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.