Kamer inrichten: ga eens naar een veiling!

Oh, wat spannend, daar komt mijn lot, het stond te koop a toute pris (teab), dus ze zullen wel beginnen op 5 euro. Wat?  Heeft iemand al veertig geboden? Voor ik het weet bied ik 45. En ik heb het. Hoera, daar is het gemengde lot met het tasje dat ik moest hebben.

Tot nu toe bood ik wel eens op Marktplaats, BVA-actions, Catawiki. Het lukt me echter zelden om iets goedkoop op de kop te tikken en je kart vele wegen om de buit binnen te halen. Vandaar dat ik besloot eens naar een echte veiling te gaan. Niks via internet, gewoon in de zaal zitten en bieden.

De kijkdag

Waar ben ik naar op zoek: vitrinekastjes, oude autootjes, landkaarten en paar plafonnières, bijzondere tasjes en oorbellen. Op internet van het veilinghuis verdwaal ik een beetje. Als ik het zoekwoord Tas intik, krijg ik een plaatje van een oude houten schooltas. Zonder voorbereiding dus maar naar de kijkdag. Vanaf station Den Bosch is het ongeveer 20 minuten lopen via een prachtige route naar de veilinglokatie. Het oude pand van Veilinghuis KorstVanderHoeff is werkelijk volgestouwd met antiek en design. Het is druk met magere oudgeld-dames in strakke broek en hoge cognackleurige rijlaarzen. Shawl en geföhnd grijs met blond kapsel. Daarnaast dikke man met rode broek en goudkleurig brilletje. Je kent ze wel. Links en rechts blaffen de honden die gewoon tussen de kostbaarheden naar binnen mogen.

In eerste instantie kijk ik naar het antiek en de donkere schilderijen en vraag me af of ik hier iets ga vinden. De catalogus is zonder plaatjes, dus je moet heel goed kijken naar de nummers die aan de voorwerpen hangen. En eventueel later weer op internet opzoeken waar je ook kan bieden. Dat bod is niet flexibel, zoals bij Marktplaats of BVA, het is gewoon het hoogste bod dat je deed.

Maar wij gaan voor de echte beleving. We willen loven, bieden, mijnen. Op de kijkdag snuffelen we alles af, en vooral bij de sierradenkast ben ik als nostalgist niet weg te slaan. Toch valt het moeilijk om de stenen te keuren in de sierraden. Waarom is die saffier in die Art Deco-ring zo dof? We twijfelen, maar krijgen complimenten van de veilingmevrouw omdat we alle kwaliteit er zo snel uithalen. Laar dat maar aan ons eksters over! Je ogen vallen uit je hoofd, qua kunst is er echt van alles. Mooie litho’s van Karel Appel, Roy Liechtenstein etcetera. Heel veel dingen staan in de catalogus voor prijzen tussen de 50 en 100 euro. Toch pittig.

Meer voor minder op de veilingdag

Een eindeloze stoet nummers komt langs, scherp en vlot voorgelezen door de veilingmeesteres. Af en toe valt er wat te lachen, want er lopen een paar aparte types rond die zich niet aan de regels houden. We hebben gekozen om één middag te gaan zitten, maar je kan wel vier dagen op rij gaan. Ik heb mijn nummers aangekruist en kijk wat alles opbrengt. Die klok van je grootmoeder, niks meer waard, eikenhouten kast uit de zeventiende eeuw kost minder dan een Billy van de Ikea.  Een verzilverde bestekset voor 12 personen: 50 euro. Het valt op dat veel dingen weggaan voor minder dan ze in de catalogus geprijsd zijn, dus dat valt even lekker mee.

Maar wat is er voor de student? Als je van standaard Blokkerspul houdt, niets. Maar als  je van uniek houdt, koop je hier een prachtig 62-delig servies voor een prikkie. Een 12-delig Ikea servies kost 24,95 en iedereen heeft een Ikea servies. Dus aan jou de keuze. Exacte prijzen: Een Villeroy en Boch-servies komt wel neer op 60 euro, maar een leuk jaren zestig servies komt op 6 euro! Een kristallen glasservies voor 20 euro, verzilverde schaal erbij voor 10 euro. Dat is nog eens lekker patsen tegenover je nieuwe vriendin die voor de eerste keer komt eten. Voor minder dan de prijs van een Ikea kast heb je een Utrechtse poortkast uit 1650 waar je verstoppertje in kan spelen. Voor die prachtige pers om op te rollen moet je wel een 200 euro over hebben: je zit erbij als een vorst!

Kwaliteit dus, voor minder geld, en je kan het direct mee naar huis nemen. Let wel op de veilingkosten, die zijn 28 procent, dat komt erbij.  Maar als je slim biedt dan is het spotgoedkoop, en je hebt unieke mooie spullen.Update: In de doos zat ook een porseleinen beeld van een dame in hoepelrok. Ze kreeg bij ons in huis meteen de naam: “de dame die haar derriere (kont) krabt”. Zo lelijk dat we haar gewoon kapot wilden gooien. Voor de zekerheid googlden we toch maar even de nummers in die onder op het beeld stonden. Tot onze verbazing was het een bijzonder beeld, voor het laatst verkocht vooor 350 euro op een Duitse kunstsite. We hebben haar maar voor 250 euro op Marktplaats gezet, er heeft nog niemand gereageerd. kitsbeeld-2

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.