Tilburg telt oude plannen mee bij investeringen onderwijs

Tilburg telt oude plannen mee bij investeringen onderwijs

Veel van de investeringen die de Tilburg University zegt te doen ‘in verband met het studievoorschot’, zaten al eerder in de pijplijn. Dat blijkt uit onderzoek van Univers. De universiteit kan niet aangeven welke investeringen extra zijn, bovenop al eerder bestaande plannen.

De universiteiten deden in 2014 de belofte om in drie jaar tijd 200 miljoen in onderwijs te investeren, om het wegvallen van de studiebeurs te verzachten. Studenten betalen nu zelf hun opleiding via het studievoorschot, maar krijgen in ruil daarvoor beter onderwijs terug, zo was het idee.

Tilburg University stelt dat in 2015, 2016 en 2017 ruim 48 miljoen naar onderwijs gaat onder de noemer ‘voorinvesteringen in verband met studievoorschot’. Maar uit onderzoek van Univers blijkt dat een groot deel daarvan weinig te maken heeft met het verdwijnen van de studiebeurs. Veel van de uitgaven wilde de universiteit – in ieder geval deels – toch al doen.

Zo gaat er 24 miljoen naar het Onderwijs en Zelfstudiecentrum dat eind dit jaar klaar moet zijn. Maar dat wilde de universiteit al bouwen voor de belofte van de VSNU. Een ander deel van de investeringen komt voort uit het strategisch plan van de universiteit voor 2014-2017, dat al uit 2013 stamt.

De VSNU stelt dat het bij de voorinvesteringen die de universiteiten doen alleen het extra geld meetelt, dat bovenop de bestaande plannen komt. Een woordvoerder wil niet reageren op de gang van zaken op onze universiteit. De landelijke studentenvakbond LSVB doet dat wel. “Dit zou een grote fout zijn, waarvan de student de dupe is”, stelt voorzitter Jarmo Berkhout.

De universiteit stelt in een schriftelijke reactie dat de Tilburgse investeringen ‘in lijn’ zijn met de bestuurlijke afspraken tussen de VSNU en minister Bussemaker. ‘Er bestaat geen haarscherpe scheidslijn tussen de periode voor en na de totstandkoming van de bestuurlijke afspraak in 2014. (…) De inspanningen en de projecten die in dit verband relevant zijn (…) dragen zonder uitzondering bij aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit ten behoeve van de huidige generatie studenten.’ De volledige reactie van het College van Bestuur is onder deze link te vinden.

Lees het achtergrondartikel over de Tilburgse investeringen in het nieuwe Univers magazine.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.