Sander Dekker op de campus

VVD-staatssecretaris Sander Dekker stond vandaag op het zebrapad op de campus. Om met studenten in gesprek te gaan. En met Univers.

Waarom zijn jullie tegen de basisbeurs?

“We hebben de basisbeurs omgevormd naar een leenstelsel. Studenten mogen er langer over doen om een eventuele restschuld af te betalen en in het ergste geval kan het zelfs worden kwijtgescholden. Ook is het mogelijk om te lenen tegen een zeer laag rentepercentage. Het is zeker niet de bedoeling om te bezuinigen op onderwijs. Sterker nog, we willen geld direct in het onderwijs investeren. Dat lijkt ons het meest efficiënte.”

Hoe belangrijk is onderwijs voor de VVD?

“Ontzettend belangrijk. We zijn er dan ook heel trots op dat er ondanks de bezuinigen in veel sectoren juist geïnvesteerd wordt in het onderwijs. Maar blindelings veel geld in het onderwijs pompen zorgt er niet automatisch voor dat het onderwijs ook beter wordt. Je hebt mensen nodig met goede ideeën. Mensen die het onderwijs écht kunnen verbeteren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat docenten onderwijs geven weer als de belangrijkste taak gaan zien en niet bezwijken onder de enorme publicatiedruk. Het is van belang dat zij gezamenlijk bedenken hoe kennis het beste overgedragen kan worden.”

“Een goed gebouw is een goede investering voor beter onderwijs, maar nog beter zou het zijn als geld direct in de kwaliteit van het onderwijs geïnvesteerd wordt”

Het geld van de basisbeurs zou terugvloeien in verbetering van het onderwijs. Maar op Tilburg University is onduidelijk of dat ook zo is. Wordt daar wel streng op toegezien?

“Daar zitten we kort op. Het is belangrijk dat er genoeg geld geïnvesteerd wordt in onderwijs. Maar dat is zeker ook een belangrijke taak voor de universiteitsraad. Een goed gebouw is bijvoorbeeld een goede investering voor beter onderwijs, maar nog beter zou het zijn als geld direct in de kwaliteit van het onderwijs geïnvesteerd wordt.”

Wat vindt u van de wanhopige verkiezingsbeloftes op het gebied van onderwijs van veel politieke partijen, vlak voor de verkiezingen?

“Haha, veel partijen doen inderdaad grote onderwijsbeloftes nu. Je moet daarmee oppassen. We hebben het bij de VVD ook meegemaakt dat je moet terugkomen op bepaalde standpunten. Je moet natuurlijk samenwerken met andere partijen en dat betekent dat je af en toe wat moet afgeven. Maar vooral op het gebied van onderwijs is het belangrijk om geen dingen te roepen waarvan je niet zeker weet of je ze ook kunt waarmaken.”

Even voor de zekerheid: kunt u voor ons nog één keer uitsluiten dat de VVD niet gaat samenwerken met de PVV?

“Zeker. Die kans is echt 0%.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.