Reacties op vermeende fraude De Ruijter

Hoe ervaren de mensen op de campus de affaire De Ruijter?

Professor Peter Achterberg, Sociologie: “Het is in ieder geval behoorlijk jammerlijk dat we met zijn allen de boel proberen op te bouwen en dat het allemaal in ene teniet gedaan kan worden door negatieve berichtgeving over een al-dan-niet frauderende hoogleraar.”

Ook professor Paul van Seters van Rechten is geschokt. “Ik ken De Ruijter als een actieve en kundige bestuurder. Hij had grote bestuurlijke kwaliteiten, ik heb veel met hem te maken gehad in het instituut Globus. Daarnaast heb ik samen met hem en Bas de Gaay Fortman nog een boek geschreven, ik ben stupéfait over deze affaire. Het is diep tragisch voor hem persoonlijk, maar ook voor de Universiteit van Tilburg, want het is weer in Tilburg en weer een decaan. Op dit moment zie ik alleen maar slachtoffers. Maar ook alleen maar grote vragen: hoe heeft zoiets kunnen gebeuren?”

Professor Ad Vingerhoets: “Ik hou van nature altijd afstand van bestuurders, dus ik ken De Ruijter niet zo goed. Op basis van wat ik nu weet begrijp ik heel goed dat het College aangifte heeft gedaan en onderzocht wil hebben wat er precies gebeurd is en of er echt sprake is van een misdrijf.”

“Het was goede begeleiding, inhoudelijk perfect”

Aan de mensen van Humanities is gevraagd om niet te reageren op vragen van Univers. Wel willen enkelen kwijt dat De Ruijter zelf altijd een goede begeleiding gaf bij het promoveren. In het Brabants Dagblad zegt Wilfred Opheij die negen jaar geleden promoveerde onder de oud-decaan: “Het was goede begeleiding, inhoudelijk perfect. De Ruijter en de co-promotor hebben mij persoonlijk begeleid, er kwam geen hulp van een extern bedrijf aan te pas.”

,,Een heftig verhaal”, reageert René Weijers ook in het BD. De Ruijter was – ironisch genoeg – de promotor van Weijers dissertatie “Dienen en Deugen, Kracht & kwetsbaarheid van Topbestuurders”. “Ik heb er nooit iets van gemerkt, De Ruijter was zeer betrokken en bevlogen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.