Studieschuld waarschijnlijk niet BKR-geregistreerd

Schulden en leningen worden normaliter geregistreerd bij het Bureau Krediet Registraties (BKR). Kredietverstrekkers krijgen hierdoor inzicht in de financiële draagkracht van aanvragers, voordat ze een lening krijgen. Studieschulden worden tot op heden niet geregistreerd bij het BKR, uit de partijprogramma’s blijkt dat dit voorlopig niet zal veranderen.

Afgelopen week maakte het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) bekend dat de Nederlandse overheid meer dan 17 miljard euro aan studieleningen uit heeft staan. Waar normale leningen een BKR-registratie meekrijgen, is dat bij deze leningen niet het geval. Hierdoor worden de lasten hiervan niet mee worden berekend op het moment dat iemand een hypotheek of lening aanvraagt.

De Vereniging Eigen Huis en het BKR zelf willen ook studieschulden laten registreren bij het BKR. De organisaties willen hiermee voorkomen dat starters te grote hypotheken aan kunnen vragen waardoor ze in betalingsproblemen zouden kunnen komen. Uit een analyse van online kredietverstrekker Geld.nl is nu gebleken dat de meeste politieke partijen hier niet in meegaan. Slechts enkele partijen zijn voor de invoering van een BKR-registratie voor studieschulden. Veel tegenstanders voeren als argument aan dat de voorwaarden bij studieschulden erg gunstig zijn en dat de studieschuld bovendien onvrijwillig is voor veel mensen.

 

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.