Mediacluster Tilburg mag gemeente 6,2 miljoen kosten

Met vier zogenaamde LABS gaat Humanities deelnemen aan het mediacluster dat in de Spoorzone wordt gebouwd. De locatie is nu bekend, het nieuwe gebouw integreert de Hallen 70 in een nieuwbouw. Het zit naast de LocHal, zie de bovenstaande afbeelding. Het verbouwen van de oude hallen en de nieuwbouw mogen 6,2 miljoen euro kosten, aldus de laatste berichten. Er is nu alleen nog instemming vereist van de universiteitsraad, 7 april aanstaande.

In een heftige vergadering van de faculteitsraad Humanities ging men schoorvoetend akkoord met de investeringen in de Spoorzone. Dit jaar al komen er vier labs en later wordt het universitaire gedeelte uitgebreid met collegezalen etc. Wethouder De Vries zegt in het Brabants Dagblad: “Dat besluit is bijna rond, de faculteitsraad en het College van Bestuur zijn akkoord, nu de universiteitsraad nog”.

De druk voor de fracties om positief advies te geven zal hoog zijn

Fontys neemt het voortouw in de plannen. De Hogeschool voor de Journalistiek is goed voor 60 procent bezetting van het gebouw. Het andere gedeelte komen de Persgroep (van onder meer het Brabants Dagblad), het ROC en dus de universiteit. De gemeente verhuurt dit gedeelte aan de drie partijen. De ontwikkelingskosten van het nieuwe gebouw worden door de gemeente en Fontys betaald, de universiteit neemt hieraan geen deel, aldus het Brabants Dagblad. Ze huren, maar moeten wel investeren in eigen faciliteiten.

Eerder ketsten de plannen van de gemeente om Fontys naar de Spoorzone te halen af. Directeur Marcel Wintels was er faliekant op tegen om onderwijsgeld in grote luxe gebouwen te stoppen. Hij wees daarbij op mislukkingen zoals de nieuwbouw van het ROC Leiden, en andere vastgoeddebacles in het hoger onderwijs. Nu komt er slechts een kleine tak van de Fontys naar de zone.

We wachten dus af hoe de universiteitsraad reageert op het voorstel dat ter tafel ligt. Daarin zal de clausule uit de faculteitsraad Humanities zitten: Goede voorzieningen voor studenten en personeel, adequate roosters, geen versnippering van de opleiding DCI (voorheen Communicatie en Informatie wetenschappen) en men zal proberen om het saamhorigheidsgevoel van de kleine faculteit Humanities te behouden. Geduld dus tot de vergadering van 7 april, waarbij de druk op de fracties hoog zal zijn om positief te adviseren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.