Faculteitsraad TiSEM: dertien miljoen reserve en burn-outs

Faculteitsraad TiSEM: dertien miljoen reserve en burn-outs

Bij TiSEM hebben ze veel geld over, wat eigenlijk niet de bedoeling is. Ze hopen dat de universiteit het geld niet afroomt. Ook werd er gevraagd naar de besteding van de studiebeurs miljoenen. Geld dat na het vervallen van de basisbeurs naar het onderwijs zou moeten gaan, maar waar nog weinig van te zien is. En de faculteit zou zwichten onder werkdruk.

De economische faculteit besprak vandaag de financiële rapportage over 2016. Omdat de faculteit al tijden moeite heeft goed wetenschappelijk personeel te vinden en het aantal internationale studenten toeneemt, heeft de faculteit inmiddels een ruim reservebudget opgebouwd. In 2016 hield de faculteit 3,3 miljoen euro over, waardoor er nu ruim 13 miljoen euro in reserve is. Geld moet eigenlijk worden gebruikt voor onderwijs en onderzoek, maar dat ligt dus even moeilijk. Sebastian Dengler vraagt of de faculteit risico loopt dat de universiteit geld gaat afromen. Meijdam merkt op dat beschermen tegen afromen moeilijk is. “Maar het zou een slecht signaal zijn, als reserves van faculteiten door het universiteitsbestuur worden weggenomen.” Bart Dierynck van Onafhankelijken: “Waar zou de universiteit het geld dan voor gebruiken?” Directeur Mat van Essen: “Waarschijnlijk voor gebouwen.” Meijdam: “Dat is een goede vraag, die je ze dan zou kunnen stellen.”

Veel geld over dus. Naar aanleiding van het Univers-onderzoek over de vrijgekomen studiebeurs miljoenen vraagt Jona van Loenen van ECCO bovendien: “Welke plannen heeft TiSEM om de miljoenen te investeren in het onderwijs?” Decaan Lex Meijdam reageert: “Dat is ingewikkeld. Tot nu toe is er nog geen geld gealloceerd naar de universiteit en faculteit. De gelden zijn al wel in het budget opgenomen, maar er is op universiteitsniveau nog discussie over wat we daar mee gaan doen. Waarschijnlijk wordt het een strategiebudget.” Gesproken wordt over geld steken in digitale programma’s.

Tijdens een discussie over de strategie van TiSEM voor 2018-2021 haalt Renata Sotirov van TiU International de nodige kritische punten op. Het is moeilijk goede wetenschappers te vinden, de werkdruk voor docenten is sterk toegenomen en verschillende mensen kampen met een burn-out en overwegen weg te gaan. Ook stelt ze vragen bij de inzet op het aantrekken van mensen die alleen onderwijs gaan geven. Jaren terug gebeurde dat en is besloten dat niet meer te doen omdat het tegenviel. En is ze bezorgd over verminderde inkomsten uit de derde geldstroom vanuit de overheid (dit ging eigenlijk over de tweede geldstroom, laat bestuurssecretaris Willem Megens weten.) Bovendien maakt ze zich zorgen over het aantrekken van topwetenschappers, die vaak erg duur zijn en die gaan volgens de plannen weer géén onderwijs geven, als ze het goed begrijpt. “Ook maak ik me zorgen over de terugval in PhD’s.”

Decaan Lex Meijdam stelt deels gerust: “We maken niet de fout maken om te dure wetenschappers in te huren, en het HR-beleid is nog steeds dat iedereen onderwijs en onderzoek doet.” Hij erkent dat de werkdruk omlaag moet. Over de geldstromen: “Die moeten we inderdaad terug krijgen op het eerdere niveau.” Dat verwacht hij als het lukt meer goede wetenschappers aan te trekken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.