Onderwijs geven slecht voor academische carrière

Als je het als universitair onderzoeker ver wil schoppen, kun je je met het onderwijs maar beter zo min mogelijk bezighouden. Dat stelt Jan-Willem van Groeningen, hoogleraar bodemkunde, in zijn oratie aan Wageningen Universiteit.

Een treurig maar waar gegeven, vertelt Van Groeningen. “Voor een universitaire carrière is een Veni-beurs of Vidi-beurs van NWO tegenwoordig een voorwaarde, zonder word je nooit hoogleraar.” Vertelt hij donderdag in de Volkskrant. Bij het verkrijgen van zo’n beurs wordt gekeken naar het CV, het onderzoekswerk en de maatschappelijke toepassingen van het onderzoek. Onderwijs speelt daarin geen enkele rol. “Sterker, wie onderwijsuren maakt, kan daarin geen onderzoek doen. Commissies zien dat in de praktijk als een nadeel, als er een afweging moet worden gemaakt tussen kandidaten.”

Onderwijs als last

Het is dan ook niet ondenkbaar dat het geven van onderwijs als last wordt beschouwd. “Ik zie bij postdocs vaak heel weinig animo om onderwijs te geven, uit zelfbehoud. En ik zie docenten en hoofddocenten worstelen met het dilemma tussen goed lesgeven en het besef dat het ten koste gaat van de wetenschappelijke carrière.”

Gebruikelijke werkzaamheden

Volgens Van Groeningen zou het schelen als de onderwijstaken ook meegenomen worden bij het aanvragen van een beurs. Ook het opleiden van toekomstige academici is immers van groot maatschappelijk belang. Het NWO ziet dit plan niet zitten, blijkt uit de reactie in de Volkskrant. “NWO ziet het geven van onderwijs eerder als een onderdeel van de gebruikelijke werkzaamheden van wetenschappers aan de universiteiten. Kennisoverdracht of onderwijs aan doelgroepen buiten het eigen wetenschapsgebied geldt wel als kennisbenutting.”

Meer contacturen

Hans Wansink sluit zich in een commentaar in de Volkskrant bij Van Groeningen aan. Het bedroevend lage studierendement van Nederlandse studenten kan volgens hem maar op één manier omhoog: meer contacturen en meer eisen stellen aan de docenten. “Het opleiden van academici mag niet langer een sluitpost zijn.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.