Onderzoek naar ‘goede economie’ van start

Het onderzoek naar een ‘goede economie’ van econoom-theoloog Johan Graafland van Tilburg University gaat 11 april van start. Samen met collega’s van Tilburg University en andere universiteiten onderzoekt hij indicatoren voor een goede economie, waarbij de focus ligt op deugdzaamheid in plaats van winstmaximalisatie.

Graafland ontving in 2015 samen met Govert Buijs (VU) een John Templeton Grant van 2,2 miljoen euro. Samen met een multidisciplinair team van economen, filosofen en theologen van de Vrije Universiteit Amsterdam, Tilburg University, RU-Nijmegen en de EU-Rotterdam gaan zij het project uitvoeren. Naast Johan Graafland maken Lans Bovenberg, Eric van Damme en Paul van Geest van Tilburg University deel uit van het onderzoeksteam. Het project opent 11 april met een openingssymposium ‘Van ratrace naar relaties: markten in dienst van mensen.’

Vrije marktwerking

Het onderzoeksteam stelt een invloedrijke veronderstelling ter discussie: vrije marktwerking is in strijd met moreel handelen en daarom overbodig op de markt. Het belangrijkste dat de wetenschappers gaan onderzoeken is of samenlevingen met een vrijemarkteconomie floreren als marktspelers, de moraal respecteren en deugdzaam handelen.

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan dat erop wijst dat marktwerking en moraliteit nauw met elkaar samenhangen. Het onderzoeksteam gaat daarom uit van twee punten, namelijk dat de vrije markt wenselijk is op morele gronden en dat de morele verdediging van vrije markten ook morele implicaties heeft voor de manier waarop marktpartijen moeten werken. Volgens Graafland heeft de economische crisis in 2008 dit besef alleen maar versterkt.

Het symposium ‘Van ratrace naar relaties: markten in dienst van mensen’ wordt gehouden van 13.30 – 16.45 in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.