Theodore Dalrymple in Tilburg

De publieke intellectueel Theodore Dalrymple komt vrijdag naar Tilburg voor een masterclass op de universiteit en lezing op de Dag van de Filosofie. 

De in 1949 geboren Dalrymple (pseudoniem van Anthony Daniels), is essayist, schrijver en voormalig psychiater die in het gevangeniswezen werkte. Tot aan zijn pensionering in 2005 werkte Dalrymple als gevangenispsychiater in het Engelse Birmingham. Zijn ervaringen met zijn patiënten, veelal afkomstig uit achterstandswijken, leverde Dalrymple de stof voor zijn cultuurkritiek. Hij typeert zichzelf als ‘cultureel-conservatief’ en zegt criticus te zijn van links en liberaal gedachtegoed. Zijn meest succesvolle boeken waren de cultuurkritische werken “Leven aan de onderkant” en “Beschaving of wat er van over is”. Critici verwijten Dalrymple niet zelden een pessimistisch denker te zijn. 

Niet onomstreden

Hij bespreekt vaak drugsverslaving en criminaliteit en is niet bang om daar gepeperde opvattingen over te ventileren. In het verleden heeft Dalrymple gesteld dat armoede niet de verklaring voor agressie en criminaliteit vormt: “In veel Afrikaanse sloppenwijken leiden mensen een waardiger en beschaafder bestaan dan in veel Engelse steden”. Ook de stelling “een fikse griep is erger dan menig drugsverslaving” komt uit de pen van Dalrymple.

Voor Academic Forum geeft Dalrymple vrijdag een masterclass en zaterdag is hij aanwezig op de Nationale dag van de Filosofie in Cinecitta. Verschillende sprekers zullen die dag hun visie over het thema “Rust en onrust” uiteenzetten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.