Maastricht komt met keurmerk voor studentenkamers

Als wanhopige student is het soms lastig een studentenkamer kritisch te beoordelen. Niemand wil die persoon zijn die op een gezellig drukke kijkavond vragen stelt over de brandveiligheid. In Maastricht vonden ze hier een oplossing voor: het eerste keurmerk voor studentenkamers.

Het ‘Prettig Wonen’-keurmerk (Beter Leven was al bezet) wordt begin mei geïntroduceerd door Vereniging Verhuurders Woonruimten Maastricht (VVWM) en Stichting Studentenhuisvesting Maastricht (SSM). Het keurmerk houdt rekening met brandveiligheid, de verhouding tussen de huurprijs en de kamer, en de vergunningen. Zo moet het voor studenten makkelijker worden een goede kamer te vinden.

Of dit keurmerk in elke studentenstad kan worden toegepast, is nog maar de vraag. In De Limburger stelt Huib van Gastel, voorzitter van de VVWM, dat er in steden met een tekort aan woningen weinig toekomst is voor het keurmerk: “Daar komen verhuurders weg met hoge huurprijzen. In Maastricht is veel meer aanbod, dus is het voor particuliere verhuurders belangrijk om jezelf als betrouwbaar in de markt te zetten. Als er voldoende eigenaren meedoen met het keurmerk, moeten de ‘boefjes’ uiteindelijk vanzelf overstag.”

In Maastricht zijn zo ongeveer 11.000 studentenkamers. De proef zal in mei beginnen met veertig panden. In oktober kunnen verhuurders zich zelf aanmelden voor het keurmerk.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.