“Nederlanders zijn spaarkampioenen”

Tilburg University-economen Dirk Brounen en Kees Koedijk oogsten veel succes met hun boekje Nooit meer slapend arm, over hoe je moet sparen. Kan onze topeconoom Sylvester Eijffinger zich in hun spaartips vinden?

1. Bent u trouw aan het spaarvarken, of bent u toch meer van de school ‘geld moet rollen’?

“Ik heb een grote spaarzin, want ik haat schulden. Dat is iets wat ik uit de ondernemersfamilie heb meegekregen. Wanneer ik schulden heb gemaakt, wil ik die het liefst stante pede inlossen. Ik ben een gematigd mens, niet op status belust. We hebben geen hoge hypotheek en ook geen Mercedes. Wel een Toyota, de beste auto die je kunt hebben, en hybride bovendien.”

2. Uw collega’s Brounen en Koedijk schreven een boek met praktische tips om te sparen. Goede tips?

“Zeker. En het is ook leuk opgeschreven. Het boek is al aan de zoveelste druk toe dus ze voorzien duidelijk in een behoefte. Wat ik er echter aan wil toevoegen, is dat het grote probleem niet zozeer bij de individuen ligt waar zij zich op richten. Micro-economisch kan je zeggen: Nederlanders zijn ware spaarkampioenen. Het probleem is vooral dat sparen op dit moment helemaal niet loont. Dat heeft alles te maken met het macrobeleid van financiële repressie.”

3. Wat bedoelt u daarmee?

“Financiële repressie zien we optreden na elke crisis. De overheden willen hun schulden afbouwen. Dat doen ze dan door de rente kunstmatig laag te houden. Dan hoeven ze geen aflossing te betalen. Dat is misschien goed voor de schatkist, maar killing voor het publieke en private vermogen. Met een spaarrente van amper 1 procent teer je in op je geld, omdat de inflatie alleen al hoger is. Tel daarbij op de vermogensrendementsheffing en je ziet dat je wordt gestraft voor sparen. Dan heb je dus een boek met slimme trucs van Brounen en Koedijk nodig om toch nog enig rendement te kunnen behalen.”

4. De rente moet zo onderhand omhoog?

“Vind ik wel, maar dat is aan de Europese Centrale Bank. Daarnaast vind ik dat het afbouwen van de staatsschuld geen prioriteit moet hebben. Economen zeggen wel dat een staatschuld tot 80 à 90 procent van het BBP goed te dragen is. Nederland zit daar verder onder en heeft ook nog eens een begrotingsoverschot. Dat klinkt positief, maar wat moet de staat met een surplus? Een staat is iets anders dan een onderneming of een individu. De overheid kan het geld beter gebruiken om meer welvaart te creëren.”

5. Dus we sparen eigenlijk wel voldoende?

“Zolang geïnvesteerd wordt in infrastructuur, scholing en onderzoek werkt investeren productiviteitsverhogend en worden we er allemaal beter van. Dit advies om uit te geven geldt overigens niet voor iedereen. Landen als België, Spanje, Portugal en Italië zitten ver boven de kritische grens met de staatsschuld en zullen toch echt moeten bezuinigen. Zoals ook de jongere generatie in Nederland moet opletten. Ik zie toch dat dit de ‘spending generation’ is. Jongeren geven het geld vaak al uit voordat het binnen is. Maar pas toch op, zeg ik dan, want je krijgt ook een studieschuld en je wil toch niet dat je straks geen huisje kunt kopen zodra je een gezin wil stichten.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.