Bestemming onbekend

Lange tijd had ik het idee dat de volwassenen in mijn leven heel goed wisten waar ze mee bezig waren en waar ze heen gingen. Ik dacht dat iedere volwassene die ik tegen kwam een zorgvuldig uitgestippelde route naar zijn dromen had gevolgd, dat iedereen was geworden wat ze op de vraag ‘wat wil je later worden’, hadden geantwoord. Ik verkeerde in de naïeve veronderstelling dat ik op een dag een soort magische grens zou passeren en plotseling de antwoorden op alles zou hebben. Dat ik die vraag vol overgave zou kunnen beantwoorden.

Ik ben nu 21, en ik heb het antwoord op die vraag niet meer. Ik weet niet meer wat kleine Iris antwoordde op de grote kleuterklasvraag. Dromen vervliegen over het algemeen snel nadat je wakker bent geworden. Kinderlijke naïviteit wordt slechts getolereerd tot op het moment dat er daadwerkelijk keuzes gemaakt moeten worden. Dan komen de vragen van ‘wat ga je daarmee dóén dan’ en ‘is het wel écht je droom?’. Dan komen adviezen van ‘leer een vak’ of juist van ‘volg je droom’. Ik kon ze niks vertellen. Ik wist het niet. Ik had geen droom.

Tot op de dag van vandaag voel ik me een soort van verdwaald. Niet verankerd aan een droom dobber ik rond op een oceaan van mogelijkheden. Ik voel me soms als een toerist in een wereld waarvan ik de reisgids ben kwijtgeraakt. Eens gooide ik een glazen fles in de zee met een briefje erin gestopt en vroeg ik of iemand mij kon vertellen waar ik heen ging. Ik wacht nog steeds op antwoord.

De maakbare toekomst is een hardnekkige illusie die mij en veel van mijn leeftijdsgenoten tot op de dag van vandaag slapeloze nachten bezorgt van keuzestress en verbroken dromen. De harde, en ergens ook geruststellende, waarheid is echter dat veel mensen die wel hun droom hebben gevolgd uiteindelijk nooit astronaut of topturner zijn geworden, en dat evenveel mensen die hun dromen hebben laten varen zich tot op de dag van vandaag afvragen of het gelukt zou zijn. Uiteindelijk hebben we ondanks onze dromen en plannen allemaal hetzelfde ticket geboekt.

Naar bestemming onbekend.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.