Laat wetenschapper niet vechten om subsidies maar college geven

Laat wetenschapper niet vechten om subsidies maar college geven

Het NWO mag jaarlijks een hoop geld uitdelen aan universiteiten. Marijtje Jongsma vindt dat mooi voor wetenschappers die subsidies scoren, maar vindt dat het geld direct naar universiteiten zou moeten gaan.

Ruim 113 miljoen euro werd er eerder deze maand uitgereikt aan 6 onderzoeksteams van in totaal 36 wetenschappers van verschillende universiteiten. Een feestje, stelt voorzitter van de vakbond voor de wetenschap (VAWO) Marijtje Jongsma in Trouw, maar de aanvraagprocedure voor deze ‘zwaartekrachtssubsidies’ is wel loeizwaar. Wetenschappers zijn er een jaar mee bezig en hebben daardoor vaak geen tijd meer voor andere taken, zoals onderwijs. Daar worden docenten voor ingezet met vaak tijdelijke contracten. Sommige scoren subsidies, velen niet.

Sowieso is het aanvragen van subsidies veelal geen pretje. Onderzoekers moeten iedere vier à vijf jaar een grote subsidie binnenhalen, schrijft Jongsma, anders kunnen ze die academische carrière wel vergeten. Jongsma stelt voor om het geld direct aan universiteiten te geven.

Door het hele aanvraagcircus af te tuigen zijn we verlost van alle administratieve rompslomp. En de toponderzoekers kunnen weer gewoon college geven. Bovendien hoeft dan niet alles te worden vastgelegd in gedetailleerde onderzoeksaanvragen. Zo ontstaat weer ruimte voor de onverwachte vondst, die grote aanjager van de werkelijke vernieuwingen in de wetenschap.

Vidi vangen

Is het eigenlijk de moeite waard, om bijvoorbeeld een Vidi-beurs te vangen? Best wel, vinden de wetenschappers die we het vroegen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.