Ethiopië legt het hele internet plat om examenfraude te voorkomen

Ethiopië legt het hele internet plat om examenfraude te voorkomen

Oplettende surveillanten en een verbod op horloges en smartwatches: aan Tilburg University worden de nodige maatregelen getroffen om tentamenfraude te voorkomen. Maar in Ethiopië pakken ze het nog veel serieuzer aan. Daar ligt het hele internet al sinds dinsdag plat vanwege de centrale examens van middelbare scholieren.

Ethiopië werd dinsdagochtend wakker zonder internet. Dat liet de Ethiopische blogger en politicoloog Moses Karanja – die als onderzoeker werkzaam is in Kenia – in een tweet weten onder de hashtag #keepiton. 

Alle scholieren in het tweede jaar van het voorgezet onderwijs – de tiende klas in het onderwijssysteem van Ethiopië – moesten die dag een nationaal examen afleggen. Om examenfraude te voorkomen, sneed de Ethiopische overheid het hele land de toegang tot het internet af.

Het is al de derde keer in één jaar tijd dat Ethiopië het internet stillegt, meldt the Guardian. Vorig jaar juli werd de toegang tot het web geblokkeerd nadat iemand de toelatingsexamens van een universiteit online had gezet. In augustus gebeurde dat opnieuw.

Volgens Karanja blijven Ethiopiërs de komende dagen zonder internet zitten. “Mogelijk tot vrijdagavond, wanneer de laatste examens gepland zijn”, schrijft hij op zijn website.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.