Ophef over water tijdens tentamens

In de rondvraag van de universiteitsraad stelde Fractie Front vragen over nieuwe tentamenregels. Voortaan mogen studenten nog enkel water drinken tijdens hun toetsen, ook zit er een maximum aan de hoeveelheid.

Eind mei verscheen dit bericht op de site van de universiteit. Volgens de nieuwe regels mogen studenten alleen nog water meebrengen naar hun tentamen, andere dranken zijn niet meer toegestaan. Het flesje water mag daarnaast hooguit 0.5 liter water bevatten en het mag tussentijds niet worden bijgevuld. Volgens Front is dit met deze temperaturen veel te weinig, zeker aangezien sommige tentamens drie tot vier uur duren.

Rector Magnificus Emile Aerts reageerde aanvankelijk laconiek op de vragen van Fractie Front. Front voorzitter Frank van Leeuwen nam daar echter geen genoegen mee; “er zijn nú tentamens, het is nú dertig graden dus misschien moeten we er ook nú iets aan doen?” Fractie SAM sloot zich bij de kritiek van hun collega’s aan.

De rector benadrukte dat hij de kritiek serieus nam, maar dat de nieuwe regels vanuit de centrale examencommissie zijn gekomen. “Dat is een onafhankelijk orgaan, die kan het CvB niet zomaar terugfluiten”.

Examencommissie

Voorzitter van de examencommissies, Herbert Hamers, legt na vragen van Univers uit wat de gedachte achter de maatregel was. “In eerste instantie is het de bedoeling om fraude tegen te gaan. Er zijn gevallen bekend van studenten die hele etiketten van flesjes volschrijven. Daarnaast is het ook de bedoeling om overlast tijdens tentamens te verminderen.”

Hamers erkent desgevraagd dat 0.5 liter water niet veel is, zeker gezien de huidige temperaturen. “In het laatste overleg tussen de examencommissies en het CvB werd dit idee geopperd. Uiteindelijk is het geformaliseerd op een halve liter water”.

Zolang je niet een halve rijsttafel meeneemt én niet fraudeert, is er niets aan de hand aldus de voorzitter: “Mochten er studenten zijn die een proces verbaal hebben gehad omdat ze te veel water bij zich hadden, dan zullen we die echt niet van het tentamen uitsluiten.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.