Universitair hoofddocent voortaan ook promotor

Het wetenschappelijke promotierecht wordt uitgebreid, maar alleen voor universitair hoofddocenten. Bovendien moeten hoogleraren er altijd bij betrokken worden.

In Nederland hadden alleen hoogleraren tot voor kort het ius promovendi, het recht om iemand te laten promoveren. In de praktijk kwam deze begeleiding vaak voor rekening van universitair (hoofd)docenten, maar zij konden hooguit als co-promotor worden aangesteld.

In andere landen is het promotierecht breder toebedeeld en daar sluit de Nederlandse regering bij aan. De Tweede Kamer wilde dat iedereen met een doctorstitel het promotierecht krijgt, maar de Eerste Kamer had er nog iets over te zeggen. Die heeft nu besloten dat alleen universitair hoofddocenten (UHD’s) ook als promotor mogen worden benoemd.

Het ius promovendi blijft dus beperkt tot een selecte groep en bovendien binnen de muren van universiteiten. Al kunnen volgens ScienceGuide ook lectoren van hogescholen het promotierecht krijgen.

In het bijgestelde voorstel dragen decanen promotors voor. Dat doen ze pas nadat ze het oordeel hebben ingewonnen van een hoogleraar. Het College voor Promoties kan vervolgens het promotierecht verlenen aan een UHD en doet dat in principe voor onbepaalde tijd. De Eerste Kamer stemde hier gisteren mee in.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.