Promotierecht in Nederland blijft vreemde eend in de bijt

Promotierecht in Nederland blijft vreemde eend in de bijt

Universitair hoofddocenten kunnen in Nederland sinds kort optreden als promotor, want Nederland wil aansluiten bij de internationale standaard. Maar volgens hoogleraar Gert Biestra van Brunel University London ziet het er in andere landen niet uit zoals we denken.

In landen als Groot Brittannië en Canada, schrijft hij op ScienceGuide, wordt de doctorsgraad toegekend door de universiteit, niet door een promotor. De belangrijkste vraag is welke instellingen graden mogen toekennen, niet welke individuen het promotierecht hebben. “Die optie bestaat in die landen simpelweg niet.” Zou Nederland echt aansluiten bij wat elders gangbaar is, dan moeten hoogleraren het daarom zonder het promotierecht doen, stelt Biesta. Dat recht ligt dan immers bij de instelling. 

Onderzoekservaring speelt in die landen een grote rol, bij het bepalen wie mag begeleiden. In de praktijk zijn het vooral degenen die zelf zijn gepromoveerd. In Nederland was dit ook een voorstel, maar dat haalde het niet in de Eerste Kamer.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.