An advice van niets

Vorige week kreeg ik een mail van een student. Ze mailde me over een artikel en schreef ‘I figure it’s nothing revolutionary maar er is niks over gezegd so far nog dus ik vond het gewoon belangrijk that this is said in the open’. Ik moest de zin drie keer lezen voordat ik door had waar het over ging.

Het zal je niet verbazen dat het gaat om een student die een Engelstalige studie volgt. En ze is niet de enige. ‘Het Engels is bezig aan een opmars in het hoger onderwijs: steeds meer opleidingen worden geheel of gedeeltelijk Engelstalig,’ schreef de Koninklijke Nederlandsche Akademie van Wetenschappen (KNAW), de groep slimste wetenschappers van het land, deze week in een rapport. Eén op de vijf studenten in Nederland volgt een volledig Engelstalige opleiding. In Tilburg ligt dat met 16,2 procent iets onder het gemiddelde, maar het aantal Engelstalige opleidingen is in Tilburg dan wel weer bovengemiddeld hoog.

De KNAW onderzocht op verzoek van minister Bussemaker de rol van de Engelse taal in het hoger onderwijs. Iedereen aan de universiteit hield afgelopen dinsdag tijdens de presentatie zijn adem in. Waar iedereen hoopte op een steen in de vijver kwamen de onderzoekers met een grootse dooddoener: opleidingen moeten zelf kunnen bepalen of ze hun programma in het Engels of Nederlands aanbieden en daar moeten ze goed over nadenken. Goh, dat advies had je oma ook wel kunnen geven.

Het probleem is dat alleen studies erover nadenken en dat dit in bestuursgebouwen en op het ministerie niet gebeurt. Er is niemand die de leiding neemt in dit moeilijke debat, waardoor iedereen maar wat aanmoddert en de gevolgen zijn van dien: gedoe om numeri fixi in Tilburg en Amsterdam, een rechtszaak tegen de Nederlandse staat en een oproep om studenten die niet worden toegelaten voor hun studie toch geld te laten betalen.

Daarom is het tijd voor het ministerie om te werken aan duidelijke regels waarmee goed onderwijs, in Nederlands én Engels, wordt gewaarborgd. Anders blijft het in het onderwijs net zo’n rommeltje als in de zinsbouw van de student die me mailde.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.