Protest tegen hoofdspreker opening academisch jaar Wageningen

Protest tegen hoofdspreker opening academisch jaar Wageningen

Professoren, medewerkers en studenten van de Universiteit van Wageningen maken bezwaar tegen klimaatscepticus Matt Ridley als hoofdspreker van de opening van het academisch jaar op de universiteit. Gedurende de speech van Ridley is geen ruimte voor open debat en kritische vragen, waardoor de universiteit zich niet langer als duurzaam lijkt te profileren, luidt de kritiek.

Matt Ridley opent maandag 4 september het academisch jaar op de Universiteit van Wageningen. De spreker, die een kolenmijn bezit, wordt geregeld bekritiseerd om zijn lobby tegen het klimaatbeleid. Professoren, medewerkers en studenten betreuren dat Ridley een podium krijgt: “De opening van het honderdste academisch jaar zou een afspiegeling moeten zijn van de verschillende ideeën en opinies binnen onze universiteit. We zouden graag met Matt Ridley in debat gaan over zijn opvattingen en vragen stellen over de wetenschappelijke onderbouwing van zijn uitspraken. Maar helaas is daar geen ruimte voor”, zegt student Alokendu Patnaik. Door te protesteren bij aanvang van de openingsceremonie hopen studenten duidelijk te maken dat zijn standpunten vooral rekening zou houden met zijn eigen economische belangen.

Professoren en medewerkers uitten hun zorgen in een brandbrief aan de Raad van Bestuur. Maar aanwijzingen doen vermoeden dat duurzaamheid geen hoge prioriteiten heeft voor het bestuur van de universiteit: “Een deel van de bijzonder hoogleraren van deze universiteit wordt gefinancierd door bijzonder onduurzame bedrijven”, aldus voormalig studentenraadslid Suzanna van der Meer.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.