Wie maalt er om werkdruk bij opening academisch jaar?

Nederlandse universiteiten openen vandaag het academisch jaar. Een bijzondere dag met toeters en bellen. Je zou bijna vergeten dat er weer een jaar van forse werkdruk wordt ingeleid.

Schrijvers en CEO’s bezoeken vandaag de universiteiten om lezingen te geven, er worden scriptie- en onderwijsprijzen uitgedeeld en er zijn muzikale intermezzo’s. In Eindhoven kicken ze off met ‘betoverende toespraken’, in Twente is het thema ‘A Taste of Red Hot Innovation’ en in Nijmegen gaat het om ‘geluk’. Tilburg roept op om verantwoordelijkheid te nemen voor de wereld en aan de UVA willen ze generaties inspireren. 

In Maastricht constateren ze nog wel dat wetenschappelijk onderzoek ‘soms onder druk’ staat, maar aandacht voor de werkdruk lijkt er verder niet te zijn. Wellicht daarom kiezen VAWO, PNN en PostdocNL ervoor vandaag in de luwte van het spektakel aandacht te vragen voor de doodgewone dagen in de wetenschap.[vc_column width=”100%”>Eerder hielden de belangenorganisaties een drukbezocht debat in Den Haag waar de resultaten van een onderzoek naar de werkdruk werden gepresenteerd. Daar bleek dat de organisaties weinig vertrouwen hadden in de VSNU als werkgever.

In het Brabants Dagblad zegt collegevoorzitter Koen Becking vandaag dat de groei van Tilburg University naar 20.000 studenten geen problemen oplevert: “De universiteitsgemeenschap heeft ook de recente toename soepel opgepakt.” Tijdens het Lokaal Overleg werd hier wel anders over gedacht, zeker wat betreft de roostermakers. 

Om aandacht te vragen voor de werkdruk organiseren de belangenorganisaties vanmiddag 12.30 uur een ‘sympathieke actie’ in Nijmegen. Iedereen is welkom om zich erbij aan te sluiten. ‘Hoe groter de opkomst – hoe groter het effect!’ Vooralsnog is het animo op het Facebookevenement niet echt denderend (5 mensen gaan, 11 zijn geïnteresseerd). Wellicht hebben wetenschappers het ook vandaag te druk?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.