Vervalste Mondriaan ontdekt door Tilburgse hoogleraar

Léon Hanssen, hoogleraar Life Writing in Tilburg en biograaf van kunstschilder Piet Mondriaan, haalde gisteren het landelijke nieuws met een ontmaskering van een schilderij.

Het kunstwerk hing vorig jaar in kunstencentrum Bozar in Brussel en stond op de wensenlijst van het Stedelijk Museum om te worden aangekocht. Hanssen realiseerde zich dat het betreffende modernistische, abstracte werk – ‘Zonder titel, 1923’ – niet meer gezien en beschreven was sinds de Nazi’s het in 1937 hadden gebruikt als voorbeeld van ‘Entartete Kunst’. Een uitgebreid onderzoek naar de herkomst deed hem concluderen dat dit niet de Mondriaan is waarvoor de musea het werk hielden. De achtergrond en herkomstpapieren bleken schimmig en bovendien zegt Hanssen in NRC over het werk in vergelijking met een oude zwart-wit foto die ervan gemaakt is: “Je ziet het pas als je het doorhebt, om met Cruijff te spreken.” De gelijkenis is groot, maar het is hem niet.

Verschillende kranten berichtten gisteren en vandaag over de ontdekking. NRC stelde dat Hanssen als ‘buitenstaander’ de ‘onkunde’ aantoonde van ingewijden in de museumwereld. 

mondriaan

Hanssen beschreef zijn speurtocht naar het verloren schilderij in een hoofdstuk van zijn nieuwe Mondriaanboek, Alleen een wonder kan je dragen, dat maandag uitkomt. In de nieuwe Univers, aanstaande donderdag verkrijgbaar, is een uitgebreid interview hierover met Hanssen te lezen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.