Commissie gaat uitspraken hoger onderwijs bestuurders toetsen

Commissie gaat uitspraken hoger onderwijs bestuurders toetsen

Uitlatingen van vertegenwoordiger van hoger onderwijsinstellingen kunnen voortaan worden getoetst op maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. Daarvoor heeft minister Jet Bussemaker een commissie opgericht.

Bussemaker wil uitlatingen bestrijden zoals die van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Die liet zich eerder discriminerend uit over homo’s, vrouwen en Koerden. Bussemaker wilde de rector en universiteit  terechtwijzen, maar had daarvoor geen instrument. De ‘commissie beoordeling uitingen maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef’ moet daar verandering in brengen, schrijft Scienceguide.

De commissie bekijkt of uitspraken vallen onder de academische vrijheid, een fundamenteel recht of grondrecht en geeft een bindend advies aan de minister. Als geen sprake is van een rechtvaardiging spreekt de minister de onderwijsinstelling aan op het gedrag en moet de instelling afstand nemen van de uitspraken. Doet de instelling dat niet, dan kan de minister een sanctie opleggen of de instelling de bevoegdheid ontnemen om wettelijke graden te verlenen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

In een toelichtende brief schrijft Bussemaker dat het Nederlands hoger onderwijs een drieledige maatschappelijke opdracht heeft in het onderwijs van studenten. Daar is het bijbrengen van maatschappelijke verantwoordelijkheid er een van.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.