Verborgen werkplekken universiteit

Deze week zag ik in de bieb een groepje studenten huilen. Ik haastte me er naartoe en vroeg: “Waarom huilen jullie?” Ze droogden hun tranen en snikten: “We kunnen geen werkplek vinden.” Daarna barstten ze weer in tranen uit. ‘Dat moet toch anders kunnen,’ dacht ik. En ik ging op onderzoek uit. Ik vond een aantal werkplekken, nog niet ontdekt door de massa.        

Een stukje achtergrond: Tilburg University wil van 13.000 naar 20.000 studenten. De groeispurt is ingezet en dat is te zien op de campus. Het wemelt van de studenten. Goed voor de omzet van Top Croque, maar het resulteert ook in een serieus probleem wat betreft vrije werkplekken. Alles is vol. De bieb. Montesquieu. Goossens. Dante. En de tentamenweken zijn nog niet eens begonnen. Maar niet getreurd, in de luwte van de campus zijn nog wat onbemande plekjes te vinden.

Deprezgebouw

Ooit gehoord van het Deprezgebouw? Net geopend, in De Spoorzone. Daar kunnen studenten van Tilburg University voortaan werken. Het is ongeveer vijftien minuten fietsen vanaf de universiteit. Maar je kunt ook direct vanuit je huis naar het gebouw fietsen. Niemand verplicht jou om eerst naar de universiteit te gaan. Scheelt weer een flinke slok op de borrel. Nog een voordeel: het gebouw is op twee minuten loopafstand van het Centraal Station. Dan wat praktische zaken: er staat een koffieautomaat waar je met je pasje koffie kunt halen (nu nog gratis). Er hangen stopcontacten. De ruimte is fris en inspirerend. En er zit nog geen hond.

Reitse Poort en Toren

Om alle nieuwe studenten te herbergen vond Tilburg University niet alleen nieuwe werkplekken in het Deprezgebouw, ook in de Reitse Poort en Toren. Dit gebouw is net buiten de campus te vinden, aan de Professor Cobbenhagenlaan. Nummertje 125, om precies te zijn. De Reitse Toren staat nog in de steigers, daar kun je nog niet studeren. De Reitse Poort daarentegen biedt al ruimte voor studenten. Ook hier staan geen computers, maar ze hebben wel een groene bank die voorziet in het nodige comfort. En tafeltjes met stoelen, vergaderruimtes waar je met een projectgroep of commissie kunt werken en rode vloerbekleding. Je kunt via het reserveringssysteem zaaltjes reserveren. Waar wacht je nog op!

[caption id=”attachment_107666″ align=”aligncenter” width=”100%”> Reitse poort. Rode vloerbekleding.

Bunker Cobbenhagen

Op de campus is ook genoeg te vinden. De bunker in Cobbenhagen, bijvoorbeeld. Te vinden achter de kantine. Het is een stilteruimte en biedt plek voor een student of 80. De sfeer is wat koud en kil, maar binnen luttele seconden sta je in de kantine van C je combideal bij elkaar te rapen. Keuzes, afwegingen en prioriteiten. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze ruimte minder ‘verborgen’ is dan voorheen. Er is dus geen garantie dat er een werkplek voor je vrij is. Maar je hebt er meer kans dan in de bieb.

Buitenwerkplekken

Even iets heel anders. De buitenwerkplekken. Je ziet ze wel, maar zie je ze ook echt? Dat dacht ik al. Het is september. Het weer is nog aangenaam. Maar toch worden die plekken nauwelijks gebruikt. Zonde! Met de herfst die voor de deur staat worden dit de plekken waar ruimte vrijkomt. Accepteer dat je verkouden wordt, trek een dikke jas aan en studeer lekker buiten. De meest onderschatte studieplek van de universiteit. Het mist wat benodigdheden en comfort, maar kijk eens hoe vreedzaam ze erbij liggen (foto). Te vinden bij Cobbenhagen, Warande en Dante.

[caption id=”attachment_107684″ align=”aligncenter” width=”100%”> Buitenwerkplek bij Dante.

Bieb

Zoals eerder gezegd: de bieb puilt uit. Maar daar waar het uitpuilt, is ook vaak ruimte te vinden, zei een vriend van me ooit. Tegenover Univers is een deur te vinden met een A4-tje erop; No Access (zie foto). Merkwaardig, want als je de deur opent, kun je gewoon naar binnen. Daar is een splinternieuwe werkruimte te zien. Met computers. En bureaus. Je moet wel je eigen stoel meenemen. Het is misschien niet helemaal de bedoeling daar nu al te werken, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat snappen ze ook wel hier op de universiteit.

Academia

Dit gebouw wordt al jarenlang onderschat. De kantine staat vol met tafels en stoelen, en het is er vaak erg rustig. Je kunt er zo een dagje werken. Rond lunchtijd wordt het vaak wat rumoerig, maar als je zelf ook luncht rond die tijd, heb je er geen last van. Koppie koppie. Ter ontspanning kun je een potje tafeltennissen of tafelvoetballen. Voor meer comfort loop je naar boven, waar banken en zachte kussens voor jou klaarliggen. Heerlijk om een samenvattinkje of artikel te lezen. In alle rust. Fucking A.

Dat waren de werkplekken alweer. Mis jij nog een ‘verborgen’ plek op de universiteit? Meld het ons. Was jij een van die huilende studenten in de bieb? Meld je ook. Dan krijg je een gratis stukje taart van Univers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.