In de kijker: afschieten en opschieten

Kranten, televisieprogramma’s, een boek of een tweetje: de wetenschappers van Tilburg University laten ook buiten de universiteitsmuren van zich horen. Univers doet een greep in de multimedia-grabbelton.

Er werd de laatste tijd heel wat afgeschoten in de landelijke media. Niet alleen in figuurlijke, maar ook in letterlijke zin. Zo wist het immer populaire Zondag met Lubach te melden dat verkeersborden in Brabant vaak zijn doorzeefd met kogels. Een bewijs dat de criminaliteit in onze provincie de pan uit rijst. Alles leuk en aardig, maar klopt dit wel, vroeg de Volkskrant zich af. Zij belden aan bij Pieter Tops, hoogleraar bestuurskunde en schrijver van het boek De achterkant van Nederland, over de criminaliteitscultuur in Brabant. Tops: “De Brabander lost zijn eigen zaakjes op en heeft daarbij het liefst zo weinig mogelijk met de overheid te maken.” Om dat duidelijk te maken, zou de crimineel weleens een verkeersbord lek willen schieten. “Wel denk ik dat dit een kenmerk is van meer gebieden in Nederland,” nuanceert Tops.

Het nieuwe regeerakkoord lijkt overigens veel op een Brabants verkeersbord, gezien het aantal keren dat er al op geschoten is. Onder meer door Ernst Hirsch Ballin en Paul van Geest, beiden CDA’ers en werkzaam aan Tilburg University. Zij zijn niet blij met de manier waarop het CDA zich opstelt. De politieke partij moet volgens hen bruggen slaan en is nu vooral bruggen aan het opblazen. Vooral de H.J. Schoo-lezing van Buma schoot beide heren in het verkeerde keelgat.

Wie ook de kogel krijgt: de kerk. Theoloog Kees de Groot presenteerde zijn boek The liquidation of the church, waarin hij beschrijft hoe religie uit de kerk verdwijnt, weliswaar om steeds vaker op andere plekken op te duiken. In de zorg bijvoorbeeld, of in de kunsten.

Naast de kerk wordt ook de docent onder schot gehouden. Zolang de robot maar op een mens lijkt, vinden kinderen het prima om er les van te krijgen, zo blijkt uit Tilburgs onderzoek dat internationaal de aandacht trok. Wel zo handig, want robots staken niet. Zeg maar bye bye tegen de leerkracht.

Ander Tilburgs onderzoek wees uit dat mensen die dialect spreken zo’n vijf procent minder verdienen dan mensen die standaard Nederlands spreken. Het onderzoek kwam voorbij in een onderzoekreeks van NOSop3 naar de invloed van dialect op je sociale positie. En wat blijkt: je kunt nog zo goed of slim zijn, met een dialect word je toch net iets eerder afgeschoten.

Gelukkig was er nog tijd voor iets ludieks. Peter Achterberg, Ilja van Beest en Ivan Nyklicek gaven minicolleges op station Tilburg Centraal. Een stukje promotie van de universiteit naar de mensen toe. De toehoorders waren best geïnteresseerd, totdat er een trein uitviel. Vanaf dat moment nam de frustratie het over. Want als er één ding niet opschiet, dan is het wel de NS.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.