Online colleges volgen? Beter van niet!

Colleges volgen vanuit je bed klinkt misschien als muziek in de oren, maar Amerikaans onderzoek wijst uit dat je als student maar beter gewoon plaats kunt nemen in de collegebanken.

Onderzoekers aan de universiteit van Harvard en Stanford onderzochten het effect van online colleges onder 230 duizend studenten die vier jaar lang ingeschreven stonden bij een particuliere universiteit in de VS. Aan die universiteit kunnen studenten zich inschrijven voor zowel online colleges als reguliere colleges.

Uit het onderzoek bleek dat de cijfers van studenten die online colleges volgden gemiddeld tien procent lager lagen dan die van medestudenten die colleges op de universiteit volgden. Ook bleek dat ‘online studenten’ zich na een halfjaar negen procent vaker uitschreven.

Kanttekeningen 

Volgens de onderzoekers zijn er wel kanttekeningen te plaatsen bij hun resultaten. De onderzochte groep werd niet willekeurig verdeeld over online colleges en gewone colleges. Er bestaat daardoor een mogelijkheid dat de groep die online colleges volgde meer slechte of luie studenten telde dan de andere groep.

Joke Voogt, hoogleraar ICT & Curriculum aan de Universiteit van Amsterdam, denkt van niet. “Studenten die een vak online volgen zijn vaak heel gemotiveerd. Ze doen hun studie meestal naast hun baan om zichzelf verder te ontwikkelen”, vertelt ze in De Volkskrant. Om online colleges effectief te maken is volgens haar wel aandacht nodig voor onderlinge communicatie en communicatie met de docent.

Tilburg

In Tilburg worden hoorcolleges zelden opgenomen. Laat staan dat het mogelijk is om een vak volledig online te volgen.

Verschillen tussen online en reguliere colleges zijn de manier van communicatie en het tijdstip. Studenten kunnen zelf bepalen wanneer ze een online colleges volgen, maar voor een gewoon college zijn ze gebonden aan een vast tijdstip. Voogt is geen voorstander van online colleges, maar ziet wel mogelijkheden: “Voor mensen die werken zijn online colleges een uitkomst.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.