Fietsencrisis

Het is crisis. Ondergetekende heeft zijn column namelijk te laat ingeleverd. Ik heb twee dagen rondgedoold op de universiteit, op zoek naar een vrije route naar de krochten van gebouw P, daar waar ik ben weggestopt en mijn columns schrijf. En die vrije route was er niet. Er is geen doorkomen aan op de campus. Probeer maar eens om 11 uur langs gebouw W te lopen. Lukt. Je. Niet.

Nee, het is crisis. En vergeet je relatiecrisis omdat je in de kroeg je halve TOP-groepje hebt afgewerkt, de kredietcrisis omdat je DUO-subsidie op is of de aanstaande kerstcrisis met je schoonouders. Het is campuscrisis.

Te beginnen met de fietsen. De universiteit is overstroomd met Aziaten op kinderfietsjes met vlaggetjes achterop en eerstejaars die voor het eerst op hun driewieler de straat uit mogen, lachend op weg naar het grotemensenleven. En natuurlijk de ouderejaars op gestolen, roestige wrakken, parttime moeders op bakfietsen en oude, wijze professoren op elektrische fietsen.

En die fietsen staan dus overal, in lange rijen buiten de fietsenrekken. En de heldhaftige mannen met tattoos en vrouwen met baarden van de beveiliging de fietsen maar steeds weer keurig verplaatsen, zodat iedereen te laat bij de borrel of z’n volgende college komt omdat-ie z’n fiets weer kwijt is. Fietsencrisis is een understatement.

En ook in de gebouwen is het vol. Tussen de colleges door loop je op de gang over de hoofden van de eerstejaars die de collegezalen verlaten. Lopen over kinderkopjes in de meest letterlijke betekenis. Een beetje crowdmanagement zou hier niet misstaan.

En als je de uitgang van het gebouw hebt gevonden, dan loop je tegen een muur van fietsen. Veel fietsen, behalve die van jou. Die is namelijk net weggesleept door een man met haar op zijn tanden en een vrouw die zware shag van onder haar schouders rauw eet.

En dan komen er nog duizenden studenten met bijbehorende ongemotoriseerde tweewielers bij de komende jaren. Ja, het is crisis.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.