Smartphone zorgt voor slechte cijfers

Even een appje versturen of je Facebook checken is niet alleen onverstandig als je op de fiets zit. Ook in de collegebanken kan je smartphone beter in je tas blijven, zeggen Zuid-Afrikaanse wetenschappers.

De cijfers van studenten kelderen als ze tijdens colleges met hun telefoon bezig zijn. Dat zeggen wetenschappers van de Cognition and Technology Research Group aan de Stellenbosch Universiteit in Zuid-Afrika. Daarbij geldt: hoe meer studenten op hun smartphone turen, hoe slechter hun studieresultaten.

Verleiding

Onderzoeksleider Daniel le Roux vertelt op de website van de universiteit dat het hem tijdens zijn eigen colleges opvalt dat studenten de verleiding om op hun telefoon te kijken maar moeilijk kunnen weerstaan. “Uit onderzoek van onszelf en van wetenschappers over de hele wereld blijkt dat studenten tijdens colleges constant op hun telefoon zitten”, zegt hij. En de meeste studenten zitten niet op hun smartphone om informatie over de collegestof te googelen of de slides te bestuderen: “Als studenten hun telefoon gebruiken tijdens college, dan doen ze dat om te communiceren met vrienden, om op sociale netwerken rond te hangen, om YouTube-filmpjes te bekijken of om te surfen op het web al naar gelang hun interesses.”

Concentratie

De Zuid-Afrikaanse onderzoekers waarschuwen dat de concentratie van studenten door smartphonegebruik drastisch afneemt, ook als ze alleen ‘even’ iets op hun telefoon doen. In een filmpje legt Daniel le Roux uit hoe dat werkt. Bekijk de video hieronder. Tenzij je op dit moment in de collegezaal zit, natuurlijk. 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.