Universiteit maakt virtuele mensen

In de nabije toekomst worden virtuele mensen ingezet om mensen te trainen en begeleiden in sectoren als de zorg en luchtvaart. Tilburg University ontwikkelt deze zogenaamde avatars met het Brabantse miljoenenproject VIBE.

Virtual reality is in opkomst. Er kunnen al tijden videogames gespeeld worden en films gekeken met VR-brillen als de Occulus Rift en Playstation VR. De grote volgende stap ontvouwt zich nu: de ontwikkeling en inzet van avatars, virtuele mensen die altijd klaar staan om de mens van dienst te zijn.

In virtuele omgevingen kunnen avatars bijvoorbeeld worden ingezet om verpleegkundigen te trainen. Daar wordt nu aan gewerkt: met het VIBE-project (Virtual Humans in the Brabant Economy) gaat Tilburg University deze avatars ontwikkelen. In virtuele omgevingen communiceren de avatars met mensen middels spraak, uitdrukkingen en handelingen.

Initiatiefnemer van het project is Max Louwerse, hoogleraar cognitieve psychologie en kunstmatige intelligentie. Het project van zeven miljoen euro gaat januari 2018 van start in een samenwerkingsverband met 13 partners: kennisinstellingen als NHTV en Fontys, ziekenhuizen als het Maxima Medisch Centrum en Amphia, het bedrijfsleven en het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.