Aflossen studieschuld vaak lastig

Maak jij je zorgen over de aflossing van je studieschuld? Uit kamervragen blijkt dat zo’n twintig procent van de afgestudeerde studenten moeite heeft met het aflossen van de studieschuld.

In het afgelopen jaar maakten ongeveer 113.000 oud-studenten gebruik van de zogenaamde ‘draagkrachtregeling’, blijkt uit een antwoord op kamervragen naar aanleiding van de nieuwe begroting. Dat is twintig procent van de afgestudeerden met een lening. Oud-studenten kunnen gebruikmaken van de draagkrachtregeling als zij in een bepaalde periode te weinig inkomen hebben om te voldoen aan de terugbetaling. De oud-student hoeft dan alleen het bedrag te betalen dat hij kan aflossen. Later, wanneer het inkomen hoger is, kan het bedrag weer gecompenseerd worden. Maar uit de afgelopen jaren blijkt dat afgestudeerden lang niet altijd kunnen compenseren: jaarlijks wordt circa tien miljoen euro kwijtgescholden omdat het einde van het aflostermijn is bereikt.

In 2015 is de basisbeurs afgeschaft. Studieschulden zullen daardoor naar verwachting verder oplopen, maar studenten krijgen wel twintig jaar langer de tijd om af te lossen. 

[poll id=”132″]

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.