Verbon: zorgwetgeving deugt niet

Bestuurders van zorginstellingen omzeilen de wet. Zij mogen namelijk niet meer verdienen dan een minister en hun instellingen mogen geen winst maken, maar toch gebeurt dit. Het is legaal maar moreel kan het niet, volgens Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg.

Kleine zorgaanbieders omzeilen het verbod op het maken van winst en het salarisplafond door creatieve juridische constructies op te richten. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Van privéklinieken tot verslavingsklinieken en van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg tot thuiszorgbedrijven: in alle uithoeken van de zorg kozen bestuurders de afgelopen jaren voor een winstgevende werkwijze.

Uitbesteding

Het gaat als volgt: iemand start een zorginstelling of stichting met een vergunning van het ministerie om zorg te verlenen en declareren. Maar de uitvoering wordt uitbesteed aan een besloten vennootschap (bv) van dezelfde eigenaar. Een bv heeft geen vergunning meer nodig, want die heeft de stichting al. Hierdoor valt de vennootschap buiten de regels die gelden voor de zorg: de bv is vrij om winst uit te keren en de eigenaar mag meer verdienen dan het salarisplafond.

Tekortkoming in de wet

Er zit dus eigenlijk een tekortkoming in de wet en daar profiteren de betreffende zorgaanbieders van. De zorgwetgeving is namelijk alleen gericht op de instantie die een vergunning heeft om zorg te leveren. De besloten vennootschappen die worden ingehuurd om de zorg te leveren, blijven buiten toezicht en de vergunningsvoorwaarden. En ze hoeven bovendien maar een beperkte jaarrekening openbaar te maken.

“De randen van de wet worden opgezocht”, zegt Harrie Verbon in het Financieele Dagblad. Hij denkt dat overheid de gevolgen van de wetgeving nooit heeft overzien. “De wet deugt gewoon van geen kanten.” Dit licht hij toe in de Volkskrant: “De wet laat te veel ruimte over voor dit soort constructies.” Hij vindt het best een idee om het maken van winst in de gehele zorgsector te verbieden. Dit zou er volgens hem voor zorgen dat mensen in de zorg gaan werken omdat ze goede zorg willen leveren en niet omdat ze winst willen maken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.