#Heeldom

Wie wel eens op de website van Geenstijl heeft gekeken, weet dat het internet bol staat van “seksistische complimentjes”, zoals de website het zelf noemt. Verscholen achter hun PC durven “Graaiende teddybeer” en “eerstneukendanpraten” hun gedachtes over vrouwen met iedereen te delen (“Met haar armen op haar rug gebonden en een stevig stuk grijze tape over haar mond geplakt zou ik haar zeker doen!’”). Grapje! En wie dat niet grappig vindt, is een azijnpisser.

Op dat soort idioten kun je natuurlijk beter niet reageren. Verspilde moeite. Maar op een universiteit zeggen we dat soort dingen gelukkig niet. En in een universiteitskrant, schrijven we dat soort dingen ook niet. Maar wat we kennelijk wel doen, is in wat netter Nederlands misbruik van vrouwen bagatelliseren.

In zijn column suggereert emeritus hoogleraar Harrie Verbon dat Harvey Weinstein en  Jimmy Saville, die beiden van grootschalige seksueel misbruik en intimidatie verdacht worden, eigenlijk zelf gebruikt zijn door hun slachtoffers. “Wie maakte dan gebruik of misbruik van wie? En waarom hebben de klagende vrouwen het gedrag van Weinstein en Saville niet dertig jaar geleden aan de kaak gesteld?”. De slachtoffers zijn succesvolle vrouwen op het hoogtepunt van hun roem, zo concludeert de auteur: “vaak dankzij Harvey Weinstein. Als dank wordt hij door hen volledig afgebrand”.

Zielig he, voor Weinstein en Saville. Deze mannen wilden gewoon bijdragen aan de loopbaan van vrouwen: een creatief diversiteitsbeleid dus eigenlijk. Want een snelle wip met een belangrijke man is voor veel vrouwen nou eenmaal een handige carrière boost en dan moet je niet achteraf gaan zeuren dat je verkracht bent, zo lijkt de boodschap. Saville richtte zich trouwens niet alleen op het boosten van de loopbaan van vrouwen, maar ook op verscheidene kinderen (waaronder een kind van 5 jaar) en geestelijk gehandicapten. Van seksuele intimidatie in de academische wereld heeft Verbon gelukkig zelf nooit wat gemerkt. En eerlijk is eerlijk, ik heb ook nog nooit een mannelijke emeritus professor geïntimideerd.

Hoewel Geenstijl,“Graaiende teddybeer”, en “eerstneukendanpraten” maar beter genegeerd kunnen worden, geldt dat niet voor een hoogleraar van onze eigen universiteit die publiceert in Univers. Het College van Bestuur heeft dezelfde dag nog de column van Verbon als ‘kwetsend en onnodig’ via intranet verworpen. Laat mij dat hier – ook naar al onze studenten – als medewerker van TiU nog eens doen. De opinie had wat mij betreft nooit geplaatst moeten worden. Noem het censuur, maar we hoeven domme en kwetsende opinies niet te publiceren, ook niet als ze van een hoogleraar komen. Harrie Verbon noemt het “columnistische poëzie”, maar als je het mij vraagt is het niet meer dan een lompe bevestiging van alles wat deze hoogleraar in zijn column probeert te weerspreken. Het is precies dit soort victim blaming dat er voor zorgt dat veel slachtoffers niet uit de anonimiteit durven te stappen.

Anne de Vries, Promovenda TLS en lid Universiteitsraad

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.