Redactioneel: Ophef over Verbon

De column van Harrie Verbon, afgelopen vrijdag gepubliceerd op onze website, heeft tot veel verontwaardiging geleid. Daarom willen wij als redactie graag tekst en uitleg geven.

Zoals ieder journalistiek medium publiceren wij columns. De column (of ‘blog’ genoemd in de digitale omgeving) is binnen de journalistiek een soort vrijplaats. De desbetreffende columnist schrijft deze op eigen naam en is vrij om te schrijven wat hij of zij wil. Deze vrijheid van meningsuiting vinden wij belangrijk, ze is een van de hoekstenen van een democratie, en ook een van de hoekstenen van een vrije academische omgeving. Als redactie zullen we daar niet snel aan tornen, tenzij een column de grenzen van de wet overschrijdt, dus aanzet tot haat, discrimineert, of smaad en laster verspreidt. Dit is bij deze column niet het geval.

Aangezien Univers opereert in de academische wereld, brengen wij columnisten die over deze wereld schrijven, uit deze wereld voortkomen, en vraagtekens plaatsen bij de actualiteiten. Harrie Verbon is zo iemand. In zijn column van vrijdag jongstleden besloot Verbon zich te mengen in de #MeToo-discussie. De mening van Verbon over deze kwestie is niet de mening van de redactie van Univers. En toch besloten wij deze te publiceren. Niet alleen omdat we vanuit het principe van de vrijheid van meningsuiting onze columnisten niet willen censureren, maar ook omdat we het belangrijk vinden om alle geluiden binnen de academische gemeenschap te laten horen. Bovendien: een mening niet publiceren, betekent niet dat die mening ophoudt met bestaan. Liever zetten wij de ramen open en laten we u zelf oordelen. We willen discussie entameren, niet regisseren.

Dat velen het niet eens zijn met de column van Verbon, begrijpen wij. Dat sommigen aangeven dat zij zich hierdoor onveilig voelen of gekwetst zijn, betreuren wij. Maar ook hier geldt het principe van de vrijheid van meningsuiting. Zowel onze vaste columnist Tom Grosfeld als gastcolumnist Anne de Vries hebben op onze website al flink tegengas gegeven. Ook u kunt dit doen. Inhoudelijke reacties op de column van Verbon publiceren wij graag.Namens de redactie, Francine Bardoel, hoofdredacteur

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.