‘De hele kerstboom wordt afgetuigd’

Onze topeconoom en CDA-denker Sylvester Eijffinger pleit sinds jaren voor de zogeheten ‘vlaktaks’. En die komt er warempel met het nieuwe kabinet VVD-CDA-D66-ChristenUnie. Wat houdt deze belastingmaatregel in?

1. Het is wel duidelijk wat u CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma heeft ingefluisterd!

“Ha, nou, de inhoud van die gesprekken blijft geheim. Maar je kunt er natuurlijk wel van uitgaan dat ik voor de vlaktaks heb gepleit, overigens samen met andere economen zoals Raymond Gradus. Een mooi voorbeeld dus van valorisatie, impact en invloed! Toch had ik niet direct verwacht dat het er echt zou komen. Ik ben er blij mee.”

2. Wat is het voordeel van zo’n vlaktaks?

“Allereerst dat de hele kerstboom, compleet met allerlei slingers en bellen, wordt afgetuigd. Het belastingstelsel was veel en veel te ingewikkeld geworden, met drie schalen en allerlei uitzonderingstoestanden en aftrekposten. Ik heb met belastinginspecteurs gesproken die het zelf niet meer snapten. Nu krijg je slechts twee tarieven in de loonbelasting. Een voor de lagere en middeninkomens tot ongeveer 68.000 euro per jaar. Die betalen een kleine 37 procent belasting. Daarboven betaal je 49,5 procent belasting. Dat betekent minder belasting betalen dan nu. Op termijn denk ik dat het percentage nog iets verder omlaag kan, wanneer we de vruchten plukken van de inverdieneffecten. Er is meer stimulans om te gaan werken, want je houdt per saldo meer over. En als meer mensen gaan werken, ontstaat er een grotere belastingbasis en kan de belasting verder omlaag.”

3. Aftrekposten en subsidies worden wel afgebouwd. Is dat wel sociaal?

“Het is geen vlaktaks met één tarief maar met twee tarieven. Het hogere tarief maakt dat de rijkeren meer betalen. Daarom spreken we van een ‘sociale vlaktaks’. Er zullen altijd gevallen zijn voor wie het minder goed uitkomt, maar netto gaat vrijwel niemand erop achteruit. Het merendeel gaat erop vooruit, vooral de middeninkomens. Dat is ook terecht: die hebben vooral de rekening betaald voor de crisis. De hypotheekrenteaftrek wordt automatisch minder lucratief, want hoe meer belasting je betaalde, hoe meer je terugkreeg. De rijkeren kregen dus het meeste terug, en dat kan nu niet meer. Ook dat lijkt me sociaal. We hoeven dure huizen niet te subsidiëren.”

4. Tegenover de verlaging van de loonbelasting staat een verhoging van de BTW. Er wordt cynisch gesproken van ‘boodschappenbelasting’.

“Het gaat om een relatief kleine verhoging van 6 naar 9 procent voor levensmiddelen. Het is nodig om de loonbelasting te verlagen en kostenneutraal te kunnen blijven. De belasting van 21 procent op luxegoederen blijft gelijk. Ik was liever naar één Btw-tarief gegaan van bijvoorbeeld 17 procent. Een kapper is goedkoper dan een andere dienst omdat deze wordt beschouwd als noodzakelijk. Ik zie niet in waarom. Je man of vrouw kan bij wijze van spreken toch ook je haar knippen? Als je het tarief gelijk trekt, kom je netto op hetzelfde uit.”

5. GroenLinks-voorman Jesse Klaver sprak van een ‘kneiterhard kabinet’ na lezing van het regeerakkoord.

“Als hij het anders had willen zien, had hij niet moeten weglopen van de onderhandelingstafel. En wat ik tot nu toe heb gezien aan sociaal-economische maatregelen, vind ik uiterst weloverwogen en gebalanceerd. Ik vind de tarieven van de vlaktaks nog iets aan de hoge kant, maar die kunnen later nog worden bijgesteld. Het gaat erom dat er na jaren stilstand is begonnen aan een herziening van het systeem. Dat is hoog nodig.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.