Flauw hoor

Kentekens. Handige dingen als je je vrienden ervan wil overtuigen dat die auto op de volgende parkeerplaats wel echt van jou is, of je jouw auto wil aanduiden aan mensen die bij het beschrijven van een auto niet verder komen dan ‘een rode’. Nummerborden en kentekens hebben daarnaast een belangrijke functie in het verkeer. Als een incompetente bestuurder vóór je geen richting aangeeft of je keihard afsnijdt, moet je namelijk natuurlijk wel weten welk cultureel stereotype je voor je scheldtirade uit de kast moet halen.

Als kind speelde ik in de auto vaak spelletjes met de kentekens van de auto’s voor mij. Ik probeerde grappige zinnetjes te maken van de letters in de kentekens en riep tegen mijn ouders dat ze moesten besluiten wiens zinnetje het grappigst was, die van mij of mijn broertjes. Ik was bijzonder competitief in dit spel. Dit spel werd altijd meteen een veel spannender op het moment dat we België binnenhobbelden. De kentekens in België zijn namelijk een stuk leuker. In België had je namelijk altijd de kans dat je een nummerbord tegenkwam met een grappig (lees: grof) woord erop. Als je dan de eerste was die het nummerbord met SEX erop spotte, had je natuurlijk meteen gewonnen.

In Nederland kan dit niet. In Nederland hebben we namelijk geen klinkers op onze kentekens om ‘ongewenste woorden’ te voorkomen. Toch jammer. Dergelijke ‘per ongeluk-humor’ is verantwoordelijk voor het overgrote deel van kinderachtig gegrinnik in mijn leven. Ik vind weinig dingen grappiger dan schaamnamen als ‘Han Burger’ of ‘Vogel Kooi’ en het kan mijn hele dag goedmaken als ik ontdek dat Makelaarskantoor Rothuizen daadwerkelijk bestaat.

Het zal de lezer niet verbazen dat mijn hele dag goed was toen het nieuws over de ‘Leiden University Library’ op mijn newsfeed verscheen. Dit prachtig staaltje per ongeluk-humor op de campus zou voor mij bijna genoeg zijn om mijn studiespulletjes op te pakken en hier dagelijks van te gaan genieten. Natuurlijk hadden we ook een prachtig exemplaar van per ongeluk-humor op onze eigen campus kunnen hebben als ‘Katholieke Universiteit Tilburg’. Maar ja, de vrouwelijke tegenhanger van de LUL wordt hier op campus nog altijd hardnekkig onderdrukt.

Flauw hoor.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.