Stap dichterbij European Open Science Cloud

Het open platform voor de uitwisseling van onderzoeksdata door heel Europa komt een stapje dichterbij. 

Duitsland en Nederland richten een internationaal kantoor op om het open platform initiatief te ondersteunen, het International Support and Coordination Office (ISCO). Ook Frankrijk sluit zich aan. Niet te verwarren dus met de naam voor de cloud zelf: die heet European Open Science Cloud (EOSC). Het intiatief heet GO FAIR. 

Onderzoeksdata zullen niet langer slapen op harde schijven en USB-sticks. De EOSC maakt het gemeenschappelijk gebruik en hergebruik van onderzoeksbevindingen en -data mogelijk, wat niet alleen de wetenschap ten goede komt, maar ook het bedrijfsleven en de maatschappij. “De EOSC is een belangrijke bouwsteen voor de toekomst van het wetenschapssysteem in het digitale tijdperk. De uitwisseling van onderzoeksdata zal toegevoegde waarde creëren voor wetenschap en innovatie in Europa. We zullen nu actie moeten ondernemen zodat de EOSC een succes kan zijn. Dit is waarom we het GO FAIR initiatief steunen”, zei de Duitse staatssecretaris Schütte. Minister Van Engelshoven benadrukte: “We hebben gezamenlijk een belangrijk element toegevoegd aan het GO FAIR initiatief door het opzetten van het ISCO, dat vandaag officieel zijn werkzaamheden start.”

“Het GO FAIR initiatief hanteert een open en coöperatieve aanpak, wat wil zeggen dat iedere lidstaat of onderzoeksinstelling, de e-infrastructuurgemeenschappen en mogelijk het bedrijfsleven steun of bijdrage kunnen leveren. Het GO FAIR initiatief is ontworpen om ervoor te zorgen dat gedeelde digitale onderzoeksdata en gezamenlijk gebruikte digitale services voldoen aan de vier FAIR- principes om data `findable, accessible, interoperable and reusable’ te maken. FAIR data en services maken hergebruik van onderzoeksdata binnen verschillende disciplines en tussen verschillende landen mogelijk en dragen daarmee bij aan het genereren van nieuwe kennis”, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in haar persbericht. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.