‘Studenten lenen om te feesten’

Het kabinet halveert het eerstejaarscollegegeld. Om dat te bekostigen wordt de rente op studieleningen verhoogd. Twee vliegen in één klap, vindt D66 bij monde van Paul van Meenen: het verlagen van collegegeld verhoogt de toegankelijkheid. En het verhogen van de rente op studieleningen gaat ‘feestleningen’ tegen.

Deze maatregel viel niet goed bij verschillende studentenpartijen. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Tariq Sewebaransingh noemde het een sigaar uit eigen doos: studenten betalen volgens hem zelf voor de korting die ze krijgen op het collegegeld. Hij kreeg bijval van GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. Hij vroeg Paul van Meenen (D66) om verdere uitleg.

Feesten

Die uitleg kreeg hij. Van Meenen benadrukte dat het verlagen van het eerstejaarscollegegeld belangrijk is. Zo blijft het hoger onderwijs toegankelijk. Daarnaast is er volgens hem sprake van excessief leengedrag onder studenten. Dat moet worden tegengegaan: ‘Meer dan de helft gebruikt het geld om te sparen, of leent extra voor vakantie of andere leuke uitjes.’ Daar is de studielening niet voor bedoeld, vindt Van Meenen. Hij beweerde daarnaast dat studenten zich niet ineens blauw gaan betalen, want de rentevoet blijft heel beperkt. Studenten moeten misschien een paar euro per maand extra terugbetalen.

Dat stuitte op veel weerstand. Özdil was het niet eens met Van Meenen. Volgens hem worden alle studenten nu opgezadeld met een hogere rentevoet, terwijl slechts een klein aantal studenten misbruik maakt van de studielening. Maar Van Meenen hield voet bij stuk. Feestleningen zouden allesbehalve een uitzondering zijn onder studenten. Sterker nog: 60 procent van de studenten zou hier schuldig aan zijn. Een bron noemde hij niet.

Wel deed kenniscentrum Nibud eerder dit jaar onderzoek naar het leengedrag onder studenten. Daaruit bleek dat 54 procent van de studenten geld leent om te sparen. Voornamelijk om geld achter de hand te houden na hun studie, maar ook omdat de rente simpelweg erg laag is en voor de aankoop van een huis. Er deden 1383 studenten mee aan het onderzoek.

Wij zijn ook benieuwd naar jouw leengedrag. Vul je antwoord hieronder in. Staat je antwoord er niet bij? Laat het dan weten in de vorm van een reactie onder de post. 

[poll id=”136″]

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.