Zitten is het nieuwe roken

Ik heb veel zit-expertise. Ik ben er zelfs expert in, simpelweg omdat ik de godganse dag met mijn achterste op een bureaustoel bivakkeer.

Het toetsenbord zorgt voor de rest: verkrampte schouders en een stijve nek. Dat is niet ‘het gezonde werken’.

Nee, gezond is anders. Mensen zijn niet ontworpen om het grootste deel van hun leven te zitten. Immers, waren we dat wél geweest, dan hadden we geen dure bureaustoel nodig om ons de werkdag door te slepen.

Wanneer we wakker zijn en niet bewegen, dan zitten we. En zitten kost ons – net als roken – statistisch gezien een paar jaar van ons leven, blijkt uit onderzoek.

Alpa Patel, een epidemioloog van de American Cancer Society, volgde tussen 1992 en 2006 de gezondheid van 123.000 Amerikanen. Uit zijn studie blijkt dat mannen die per dag minstens zes uur zittend doorbrengen, een 20 procent hogere kans hebben om vroegtijdig te overlijden. Bij vrouwen ligt dat percentage zelf dubbel zo hoog: 40 (!) procent meer kans om eerder dan gemiddeld te sterven.

Wat te doen? Drie keer in de week een bezoek aan de sportschool schijnt niet voldoende te zijn om ‘excessief zitten’ (lees: 6 uur per dag) te compenseren.

Mijn eerste poging om dit probleem te tacklen, was de pomodoro-techniek, vernoemd naar de eierwekker in de vorm van een tomaat: elke 25 minuten 5 minuten pauze. Mooi tijd om vanaf mijn werkkamer op de zolderverdieping naar beneden te lopen en een kop koffie te halen. Of om even een luchtje te scheppen op mijn dakterras.

Ook dát bleek nog steeds niet voldoende, schreeuwden mijn rug en nek me toe. Dan toch maar een ’standing desk’? Die zorgt voor een vlotte overgang tussen zitten en staan. Idealiter moet je recht kunnen staan, maar gaan zitten als je moe bent.

Aanvankelijk leek het me helemaal niets, zo’n peperduur bureau met een motortje erin om de hydraulische hoog-laag besturing te regelen. Op en neer, op en neer – ging ik daar in de praktijk echt gebruik van maken?

Vreselijk duur zijn die dingen. En ook nog eens lelijk.

Maar gelukkig zijn er meer budgetvriendelijke oplossingen. Google maar eens op ‘DIY standing desk’ en je vindt onnoemlijk veel tijdelijke en permanente zelfgemaakte opties. De goedkoopste oplossing die ik tegenkwam, stel je samen met spulletjes van de Ikea en kost je zo’n 14 euro.

Al voldoen cola-blikjes ook. Of twee kratten bier, denk ik dan direct. Lang leve het ‘gezonde’ werken!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.