Verenigde freelancers staan sterker

De individuele kwaliteiten van freelancers gaan niet verloren in een collectief, blijkt uit het promotieonderzoek van Boukje Cnossen. De gemeenschappen die ze vormen bieden juist voordelen.

Veel mensen werken niet voor een groot bedrijf, maar voor zichzelf. Vooral in de creatieve industrie zijn er veel freelancers. Er is nog veel onduidelijk over hoe freelancende mensen zichzelf organiseren en wat daar op korte en lange termijn de gevolgen van zijn. Door het promotieonderzoek van Boukje Cnossen is er meer over duidelijk geworden.

Cnossen verrichte haar onderzoek onder creatieve ondernemers in Amsterdam. Daarbij nam ze een bijzondere positie in, meldt de universiteit. Vanuit het grensvlak tussen organisatie- en communicatietheorie keek ze naar wat er in de wereld van freelancers gebeurt. Organisaties worden vanuit dat perspectief gezien als de tijdelijke uitkomst van communicatieve én materiële praktijken.

Communicatief

In een collectief verband kan de individuele creativiteit verdwijnen of worden opgeslokt. Uit Cossens onderzoek blijkt dat dit niet gebeurt: als collectief worden freelancers serieuzer genomen in onderhandelingen en als individu kunnen ze onverminderd schermen met eigen visie en talent.

Om te laten zien hoe de freelancende creatieveling tussen beide uitersten beweegt, bedacht Cnossen de term ‘gedeeltelijke toe-eigening’. Het collectief legt, anders dan in een groot bedrijf, geen beslag op de totale creatieve productie van het individu. Alleen waar er strategisch voordeel behaald wordt voor de freelancer, gebeurt dat. Het is wat je noemt een win-win situatie.

Materieel

Uit Cnossens onderzoek blijkt dat de fysieke ruimte waar freelancers werken invloed uitoefent op de gemeenschappen die ontstaan. Een beschildering van een oud pand kan zich bijvoorbeeld tot onofficieel logo ontwikkelen, omdat de gebruikers van het pand dit symbool onafhankelijk van elkaar gebruiken en nieuwe toepassingen geven. Ook kan meubilair dat uit een oud pand wordt meegebracht naar een nieuwe locatie de gemeenschap bijeenhouden. 

Boukje Cnossen promoveert vanmiddag om 16.00u in de aula in het Cobbenhagengebouw.Proefschrift: Organising Against Appropriation. How Self-Employed Workers in the Creative Industries Make Things Work

Promovenda: Boukje Cnossen studeerde Religious Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze behaalde ook een honours certificate aan de Gerrit Rietveld Academie en haar Master in Humanities & Cultural Studies aan het London Consortium.

Promotor: Arjen van Witteloostuijn

Co-promotor: Viviane Sergi

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.