The Cube

De sloopkogel is door de kerk, en dat is beter dan door de voorgevel van het nieuwe gebouw-in-wording. Dat gebouw heeft namelijk een naam gekregen die je zelf logischerwijs niet had kunnen bedenken. En het zou zonde zijn gelijk een sloopkogel door een nieuw gebouw met een naam te jagen, niet?

Maar goed, een  naam dus: de Cube. Zelfs de voorzitter van de ‘Projectgroep Logische en Inspirerende Naam Voor Nieuw Gebouw’ die de naam bekendmaakte op de nieuwjaarsborrel wilde (of kón) niet vertellen waarom voor deze uiterst inspirerende naam is gekozen. En dat snap ik, want ik ben creatief, maar zo veel inspiratie heb zelfs ik niet.

Mij doet de Cube denken aan een creatief hol waar De Koffer of Rataplan optreedt. Aan een ruimte waar studieverenigingen stiekem beginnen met bierdrinken vóór de officiële vrijdagmiddagborreltijd. Een plek met een muffige cultuurtuin. Maar niet aan een collegezaal voor een paar honderd studenten.

Het past ook niet bij andere gebouwen op de campus. Sommige zijn vernoemd naar bekende personen uit het verleden die geen student tegenwoordig meer kent: Cobbenhagen, Dante, Goossens, Montesquieu, Prisma, Zwijsen, Simon of Koopmans (nee, niet die van de kant-en-klare pannenkoekenmix).

Andere worden vernoemd naar een plaats of locatie, zoals Warande, Olympia of Esplanade. En weer andere gebouwen verwijzen naar hun (voormalige) functie, zoals Academia, Vigilant, Restaurant, Library, Maranatha en Tias.

En je hebt dus de Cube. Waarbij misschien wel wordt verwezen naar de vorm van het gebouw. Maar misschien ook niet. De woordvoerder van eerder genoemde projectgroep wilde het dus niet vertellen. Of kon het niet.

Er is echter nog een groter probleem: alle bestaande gebouwen worden afgekort naar de eerste letter van hun naam, zoals gebouw A, W, G en C. Ik herhaal, “en C”. Waarmee we dus een probleem hebben voor de neurotische student en medewerker die behoefte heeft aan eenduidigheid, moi incluis. En Cobbenhagen draait zich om in z’n graf als hij ontdekt dat hij zijn eerste letter moet afstaan aan een vierkant blok beton en glas, dus ook dat gaat niet gebeuren.

Nee, mij ontbreekt elke logica, maar ik hoop vooral dat de lesinhoud daar inspirerender wordt dan de naam van het gebouw. En anders hebben we altijd de sloopkogel nog. Kunnen ze na vijftig jaar gelijk de barakken van P ernaast meenemen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.