Fietspad op de campus?

Werp een blik op de overvolle fietsenrekken en je ziet dat veel studenten op hun fiets naar college komen. Vooral rond collegetijden, half negen, elf, één en drie, zie je geregeld soepele zigzag manoeuvres om elkaar te ontwijken. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties, vindt fractie Front. In oktober gaven zij aan dat er een fietspad moet komen op de campus. 

Sindsdien is het balletje gaan rollen. Collegevoorzitter Koen Becking nam het punt mee in een gesprek met de politie en gemeente over de parkeerdrukte. Er kwam ook een verkeersdeskundige langs. Toen stopte het balletje met rollen: het reeds ontvangen advies blijft voorlopig achter gesloten deuren. 

Verkeersdeskundige

Daarom hebben we zelf een verkeersdeskundige gevraagd om te oordelen. Pieter van Bekkum, gepensioneerd Hogeschooldocent Verkeerskunde, nam een kijkje op onze campus. Na een uitgebreide observatie, geeft hij antwoord op de vraag: moet er een fietspad op de campus komen?

Positieve partijen

De Gemeente Tilburg is voorstander van een fietspad op de campus, maar heeft niets te zeggen over de grond van de universiteit. Ze laten aan Univers weten dat een eventueel fietspad op de campus aansluit bij het rode fietspadstelsel van de stad. “Als gemeente investeren wij in veilige fietsroutes, we zijn immers een fietsstad.” Studentenfractie Front ziet graag dat er aan één kant van de weg een fietspad komt, zodat de andere kant door voetgangers kan worden gebruikt. Fractie SAM neemt het Pieter Vreedeplein als voorbeeld. Een stippellijn of andere wegaanduiding van gebouw A tot en met de bibliotheek is voldoende, vindt de fractie. 

De poll uit Univers Nr. 7 schetst ook een duidelijk beeld: 69 procent van de studenten ziet het fietspad zitten. Nadie Janssen, studente aan de Universitaire Lerarenopleiding Nederlands op TiU, hoort bij de meerderheid. “Wat structuur kan geen kwaad. Op Utrecht Centraal hebben ze ook stickers geplakt om onderscheid te maken tussen het fiets- en looppad.” Studente Econometrie Lieke Bekers denkt dat het voor exchange students vooral een uitkomst is. “Nederlanders zijn gewend om te fietsen en reageren eigenlijk vrijwel hetzelfde op situaties. Als je bijvoorbeeld je fiets in de stalling wil zetten, kijken wij automatisch over onze schouder. Exchange students zijn dat niet gewend.”Bij Univers zijn we heel benieuwd wat jij wil lezen. Wat moeten we onderzoeken, welke vraag kan niet onbeantwoord blijven? Als lezer kan je ons tippen of een vraag indienen, en zo meebepalen waarover we schrijven. Doe je mee? Dan gaan wij voor je op pad.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.